IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия ще гласува против митата върху китайските електромобили

По този начин Берлин откликва на призива на германските автопроизводители, които смятат митата за грешен подход в търговската политика на ЕС

22:30 | 03.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия ще гласува против въвеждането на наказателни мита от Европейския съюз (ЕС) върху изгражданите в Китай електромобили в петък (4 октомври), съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с плановете на германското правителство.

Най-голямата икономика в Европа се въздържа при първото необвързващо гласуване през юли по предложението на Европейската комисия (ЕК) за налагане на митата, но оттогава индустрията оказва натиск върху германския канцлер Олаф Шолц да гласува против мярката при вота в петък.

Предложението на ЕК може да бъде приложено, освен ако квалифицираното мнозинство от 15 членки на ЕС, представляващи 65% от населението на блока, не гласува против него.

Ройтерс съобщи в сряда, че Франция, Гърция, Италия и Полша ще гласуват в подкрепа на митата, което би било достатъчно, за да издигне новите търговски бариери.

Говорител на германското правителство отказа коментар по темата.

Комисията казва, че митата са необходими за противодействие на евтините заеми, земя и суровини и други субсидии, които Пекин осигурява на местното производство, и целта е равнопоставеност, а не изключване на китайските производители на автомобили, както вероятно ще направят САЩ със своите 100% мита.

Германските производители на автомобили, които реализират една трета от продажбите си в Китай, се противопоставят на митата. Те се притесняват от ответни мерки и се опасяват от търговски конфликт с втория по важност търговски партньор на страната.

IG Metall, мощният германски профсъюз и представители на служителите на големите автомобилни производители в страната заявиха, че Германия трябва да гласува против митата.

„Казваме недвусмислено: митата са грешен подход, защото няма да подобрят конкурентоспособността на европейската автомобилна индустрия“, изтъкват те в съвместно изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още