IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Toyota отлага старта на производството на своя първи електромобил в САЩ за 2026 г.

Компанията планира да пусне за американския пазар до седем електрически модела в рамките на две години

09:50 | 03.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. отлага старта на производството на своя първи електромобил, който ще се изгражда в САЩ, до 2026 г., като посочва, че планира да пусне в продажба там до седем изцяло електрически модела през следващите две години, съобщава Bloomberg.

Първоначално най-големият автопроизводител в света по пазарен дял планираше да започне производство на триредов електрически SUV в своя монтажен завод в Джорджтаун, Кентъки, но говорител на компанията обяви в сряда, че това е отложено с няколко месеца до следващата година.

Toyota остава ангажирана да произвежда за момента неназования модел в Кентъки от началото на 2026 г. и още един неуточнен изцяло електрически SUV във фабрика в Принстън, Индиана, като производството на втория ще започне по-късно същата година, добавя говорителят.

Планираното разширяване на гамата електромобили на Toyota в САЩ от настоящите два модела до общо седем различни предложения ще стане в момент, когато търсенето на превозни средства, задвижвани от батерии, се забавя. Новите предложения за САЩ са част от по-широката цел на групата за продажба на 1,5 млн. електромобила в световен мащаб до 2026 г. За да успее да постигне това, Toyota изгражда завод за литиево-йонни батерии в Северна Каролина, който се очаква да заработи през 2025 г.

През февруари компанията заяви, че ще вложи 1,3 млрд. долара за модернизиране на фабриката си в Кентъки, за да я направи годна да произвежда електромобили, след което през април последва съобщение за инвестиция в размер на 1,4 млрд. долара в завода на Toyota в Индиана, където също ще се сглобяват електрически модели.

Японската медия Nikkei съобщи първа за забавянето на производството на електрическия SUV в завода в Кентъки, като добави, че Toyota също е отменила плановете си да произвежда SUV за марката Lexus в Северна Америка до 2030 г.

В момента компанията продава два напълно електрически модела в САЩ – петместния Toyota bZ4X и Lexus RZ 450e – като и двете коли се произвеждат в Япония.

В края на септември групата отчете спад на глобалните продажби поради прекъсванията в производството в Япония на фона на скандалите с неправомерните тестове. Обемите на продадените превозни средства на Toyota се свиват с 3,7 на сто, докато производството се понижава с 12,6% до 808 хил. превозни средства.

Междувременно популярността на хибридите на Toyota продължава да расте, докато охлаждането на пазара на електромобили се задълбочава.

Въпреки че някои модели като минивана Granvia са силно търсени в Китай, продажбите на Toyota в страната спадат с 13,5% до 152 хил. броя през август, притиснати от продължаващата ценова война с компании като BYD Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още