IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Volkswagen отново понижи прогнозата за маржа и продажбите си

Компанията вече очаква оперативен марж от 5,6% спрямо предишната оценка за 7%

16:03 | 28.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германският автомобилен производител Volkswagen AG понижи прогнозата за представянето си за втори път тази година, предупреждавайки, че намаляващото търсене ще подкопае рентабилността му. Това се случва на фона на сблъсък с профсъюзите за евентуални съкращения на работни места и безпрецедентно затваряне на заводи.

Volkswagen съобщи, че вече очаква оперативен марж от 5,6%, съобщи Bloomberg. Това е по-малко от прогнозата за 7%, направена през юли, когато VW предварително понижи очакванията си, отчасти поради очакваните разходи от затварянето на завода на Audi в Белгия.

Нетният паричен поток в автомобилното подразделение сега се очаква да бъде по-малък от половината от нивото, което компанията беше предвидила.

И трите големи германски автомобилни производителя - Volkswagen, Mercedes-Benz Group и BMW - вече отправиха предупреждения за печалбите си този месец. Всеки от тях е засегнат от забавянето на продажбите в Китай, където купувачите се въздържат заради задълбочаващата се криза в сектора на недвижимите имоти.

Нарастващата конкуренция при електрическите превозни средства води до големи отстъпки и свиване на маржовете, докато намаляващото доверие на потребителите свива търсенето на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Намаляването на прогнозата на Volkswagen увеличава предизвикателствата пред главния изпълнителен директор Оливер Блуме, който предупреди, че разходите в Германия са твърде високи, тъй като растежът на пазара на електромобили се забавя, а китайските производители навлизат в Европа.

За първи път в историята си компанията обмисля затваряне на заводи в Германия и се отказва от поетите от десетилетия ангажименти за сигурност на работни места, тъй като се опитва да стане по-конкурентоспособна. Ръководството посочи, че има излишен капацитет, равен на около два автомобилни завода, което го изправя пред конфликт с влиятелните в страната профсъюзи.

"Новината подкрепя аргументите на марката VW за закриване на свръхкапацитета в Германия", коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Джакомо Регелин. "Както и при Mercedes, очакваме да последват нови предупреждения за печалбата."

Сега VW очаква нетният паричен поток в автомобилното подразделение да достигне около 2 млрд. евро, значително по-малко от предишните 4,5 млрд. евро, отчасти поради дейностите по сливания и придобивания, включително партньорството с Rivian Automotive Inc. в областта на технологиите за електрически превозни средства.

Volkswagen заяви, че едноименната марка леки автомобили и подразделението за търговски превозни средства се представят по-слабо от очакванията. Компанията посочи допълнителни рискове за своята група за производство на високообемни автомобили, в която влизат също Skoda и Seat, позовавайки се на "влошаване на макроикономическата среда."

Глобалните доставки на компанията ще намалеят до около 9 млн. единици през тази година от 9,24 млн. през 2023 г., заяви VW в петък. Преди това автомобилният производител беше прогнозирал увеличение от 3%.

По-рано този месец конкурентът BMW предупреди, че приходите му за 2024 г. ще бъдат значително по-ниски от тези преди година, след като дефектна спирачна система на доставчика Continental AG предизвика изтегляне от пазара и спиране на доставките на около 1,5 млн. автомобила. Прогнозата на компанията е, че оперативният марж на автомобилопроизводството ще бъде едва 6% в сравнение с предишния минимум от 8%.

Mercedes-Benz също отправи свое предупреждение, тъй като свиването в Китай навреди на продажбите на най-скъпите ѝ модели като седаните S-Class и Maybach. Коригираната възвръщаемост през тази година ще бъде между 7,5% и 8,5% в сравнение с по-ранната прогноза за цели 11%, а печалбата преди лихви и данъци ще бъде "значително по-ниска" от нивото от предходната година, заяви автомобилният производител миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 28.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още