IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Угаснали вулкани могат да се окажат нов богат източник на редкоземни метали

Скорошно проучване предполага, че желязосъдържащата магма от тези вулкани може да включва големи количества редкоземни метали като лантан, неодим и тербий

13:57 | 29.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Електрическите автомобили се считат за основен елемент в плана на правителствата по света за постигане на въглеродна неутралност. Но суровините, необходими за техните двигатели, може да се окажат недостатъчни в даден момент. По-специално редкоземните елементи, които са от съществено значение за батериите и електрическите двигатели, са трудни за извличане. Изненадващо откритие, отнасящо се до угасналите вулкани може да осигури доставките на тези важни елементи и по този начин да окаже трайно въздействие върху бъдещето на електромобилността, пише германското издание Future Zone.

Скорошно проучване предполага, че желязосъдържащата магма от угаснали вулкани може да включва големи количества редкоземни метали като лантан, неодим и тербий. Тези метали играят важна роля при конструирането на електрически автомобили, но също и в индустрията за вятърни турбини и други технологии за възобновяема енергия.

Учените подозират, че тази магма може да съдържа до 200 пъти повече редкоземни елементи от конвенционалния вулканичен материал.

Това откритие "би могло да предостави нова възможност за получаване на тези търсени метали", изтъква Австралийският национален университет . Чрез експерименти със синтетична скала учените са открили, че магмата, съдържаща желязо, е особено ефективна при абсорбирането на редкоземни елементи от околната среда. Това откритие може да се използва и във вече активни минни обекти за извличане на допълнителни ценни суровини.

Откриването може да разреши проблема със зависимостта от Китай

Това, което е особено интересно е, че много от тези вулкани се намират на територията на САЩ, Чили и Австралия - страни, които се опитват да намалят зависимостта си от Китай. В момента Пекин доминира в глобалната верига на доставки на редкоземни метали, което води до геополитическо напрежение. Откритието може да помогне за намаляване на тази зависимост.

Добивът на редкоземни елементи обаче не е лишен от проблеми. Замърсяването на околната среда и нарушенията на човешките права са сред недостатъците на тази индустрия. Ето защо някои експерти препоръчват да се постави по-голям акцент върху рециклирането на редкоземни метали. Старите електрически коли и мобилните телефони могат да осигурят подценяван досега източник на тези ценни суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 29.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още