IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия и Италия искат преразглеждане на забраната за двигателя с вътрешно горене

Двете страни търсят още съюзници в ЕС за облекчаване на разпоредбите за конвенционалните коли

22:45 | 25.09.24 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рим и Берлин застават на страната на европейската автомобилна индустрия, като призовават Европейския съюз (ЕС) да облекчи стандартите за емисиите на въглероден диоксид за автомобили, тъй като блокът има за цел да прекрати продажбата на нови бензинови и дизелови модели до 2035 г., съобщава Euronews.

Италия и Германия търсят подкрепа от други членки на ЕС за общ призив за смекчаване на целите на ЕС относно автомобилните емисии и преразглеждане на забраната от 2035 г., посочва италианският министър на индустрията Адолфо Урсо.

Сега е „сигурно“, че забраната няма да бъде постигната и двете страни планират да предложат на срещата на върха на Съвета на ЕС утре (26 септември) да бъде предложена клауза за преразглеждане в законодателството от края на 2026 г. до началото на 2025 г.“, изтъква Урсо, цитиран от Euronews.

Повтаряйки неотдавнашните предупреждения на автопроизводителите, Урсо добавя, че европейската автомобилна индустрия се е „сринала“ и прогнозира съкращения на „десетки хиляди“ работни места в сектора, освен ако ЕС не промени курса.

ЕС е изправен пред два избора, подчертава италианският министър: или да спази целта и да създаде условия, които да позволят на автомобилната индустрия да я постигне – подход, предпочитан от германския министър на икономиката Роберт Хабек. „Или ако не успеем да направим всичко това, просто трябва… да отложим целите“, добавя Урсо.

Коментарите на Урсо са предхождани от заявлението на италианският премиер Джорджа Мелони, която преди три месеца отхвърли забраната за 2035 г., определяйки я като „идеологическа лудост“, и от доклада на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA), която реагира на спада в продажбите на електрически автомобили с призив за отлагане на прилагането на по-строги ограничения при емисиите.

Влиятелната лобистка група – чиито членове включват BMW, Ford, Renault, Volkswagen и Volvo – предупреди на 19 август, че регистрациите на нови автомобили са паднали под 644 000 броя през август, което представлява 18% спад спрямо същия месец на 2023 г.

Понастоящем производителите трябва да гарантират, че емисиите при всички автомобили, които продават през дадена година, са средно не повече от 115,1 грама на километър, а ограничението е определено да се затегне до 93,6 г/км през следващата година – стойност, която ще бъде по-трудна за постигане на фона на охлаждането на продажбите на електрически превозни средства продажбите и афинитета на потребителите към SUV модели.

Европейската комисия (ЕК) изглежда смята, че вината за затрудненото положение е поне отчасти на самата индустрия.

Новите крайни срокове за намаляване на емисиите, приети миналата година, означават, че от 2035 г. в ЕС ще могат да се продават само автомобили и микробуси, които изобщо не отделят въглероден диоксид – фактическа забрана за продажба на бензинови и дизелови модели.

Въпреки това, чрез промяна, наложена от Германия, беше добавена клауза, призоваваща за преразглеждане през 2026 г. на предложението за разрешаване на продажбите на конвенционални коли, задвижвани със синтетични горива.

Автомобилното лоби подкрепя това и иска подобен преглед за тежкотоварните превозни средства през 2025 г. Индустриите, които могат да спечелят от ускорената електрификация на енергийната система на Европа, лобират усилено пред ЕС с цел придържане към настоящите цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 0
evlogi
преди 15 часа
За пореден път ще цитирам големият икономист Томас Соуел:" Трудно е да си представим по-глупав или опасен начин за вземане на важни решения от това , да оставим вземането на тези решения в ръцете на хора, които не носят никаква отговорност, в случай, че вземат грешни такива"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 13
гъбко
преди 18 часа
До: khao Точно там е гъдела. Според видимата информация, някой в VW е решил, че няма да правят "междинна технология" с хибриди, и направо се хвърлят на електриките. И сега в това раздаване пасуват. Естествено ЕК им е виновна. При FIAT e същото. Citroen, Peugeout, Opel продават хибриди, а те пасуват на това раздаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
Tikva007
преди 19 часа
До: тъпко: *На кривата ракета космоса й пречи!* - А на европейската автоиндустрия - ланда-сондата. Гледам, бомбашка ти я оправя твоята, преди да й е светнала лампата. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 22
khao
преди 20 часа
До: гъбко проблема им е че харчат много за лобисти, а не за развойна дейност... seat и skoda не са ли на WV?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 27
гъбко
преди 21 часа
Де ги хибридите на VW и FIAT? Защо почти липсват в статистиките за продажби? Защо Renault, Citroen, Peugeout, BMW, Opel, Toyota, Kia, Honda, Ford, Seat, Skoda, Dachia и пр. имат, и продават? Това не са неща, които се случват за 6 месеца или година. Това са проектирани автомобили от поне 5-6-7г. Минали тестове, преоборудвани поточни линии, заявени части от поддоставчици и изпълнени поръчки, производство ... На кривата ракета космоса й пречи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още