IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Volkswagen започва преговори с профсъюзите за преразглеждане на трудовите договори

Първият кръг от преговорите ще се проведе в Хановер, като членовете на синдикатите се очаква да протестират пред централата

10:34 | 25.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen AG и профсъюзите започват преговори за широкообхватни низходящи корекции на разходите, включително за евентуално съкращаване на работници, като напрежението между двете страни продължава да расте, съобщава Bloomberg.

Разговорите са съсредоточени върху плана на германския автомобилен концерн за потенциално закриване на фабрики в Германия, след като обяви по-рано този месец, че премахва продължили десетилетия защитни механизми на работните места.

Синдикатът IG Metall обеща да се бори срещу тези планове, заплашвайки ръководството на групата със стачки, които могат да парализират най-големия производител на автомобили в Европа за седмици.

„Няма да има разговори за затваряне на фабрики и масови съкращения с нас“, изтъква Торстен Грьогер, водещият преговарящ на синдиката. Ако Volkswagen се придържа към плановете си за съкращения, тогава „десетки хиляди колеги ще принудят компанията да се върне в правилната посока“.

Спорът е голямо изпитание за главния изпълнителен директор на групата Оливер Блуме, след като предишни сблъсъци с работническите организации доведоха до отстраняване на редица негови предшественици.

Блуме предупреди, че разходите в Германия са твърде високи, тъй като продажбите намаляват и китайските производители навлизат бързо в Европа. Volkswagen също загуби инерция на ключовия азиатски пазар, където местните марки доминират при продажбите на електрически автомобили.

Volkswagen може да обяви мерки за затваряне на заводи още тази година, проправяйки пътя за съкращения на повече от 15 хил. работни места, прогнозират анализатори от Jefferies.

Производителят на автомобили възнамерява да затвори две или три съоръжения, като се разглеждат пет обекта в Германия, добавят анализаторите.

По-рано този месец компанията изпита гнева, предизвикан от плановете ѝ за съкращения, като хиляди работници разкритикуваха това пред мениджърите във фабриката на концерна във Волфсбург, най-големия автомобилен завод в Европа. Ръководителите се позоваха на слабите продажби, които са довели до твърде голям капацитет в региона.

Съкращенията на работни места във Volkswagen са по-трудни за прокарване сред работниците. Половината места в нейния надзорен съвет се държат от представители на профсъюзите, а германската провинция Долна Саксония, която притежава 20% дял в компанията, често е на страната на синдикатите.

Първият кръг от преговорите ще се проведе в Хановер, като членовете на синдикатите се очаква да протестират пред централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
evlogi
преди 1 ден
Торстен Грьогер си живее още в едни щастливи отминали времена. Ако Фолксваген настоявали на съкращения, десетки хиляди негови колеги щели да върнат компанията в правия път.Торстене, рано или късно пазарът ще ви вкара вас в правия път. Свърши вече онова време,когато можехте да продавате силно надценени автомобили, само щото били германски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още