IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В САЩ обвиниха Toyota, че е извършила измама с емисиите от мотокари

Ищци твърдят, че групата извършва софтуерни промени или заменя двигатели при тестове, което позволява на мотокарите привидно да работят по-ефективно, отколкото в действителност

11:13 | 24.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. се сблъсква със съдебно дело в САЩ. Груповият иск обвинява компанията в измама с емисиите при девет вида двигатели за мотокари, съобщава Ройтерс.

Жалбата е подадена от купувачи на мотокари във федералния съд на Сан Франциско срещу Toyota и нейното подразделение Toyota Industries, най-големият производител на подобна техника в света.

Делото е следствие от вътрешна проверка на групата, която установява през януари, че Toyota понякога извършва софтуерни промени или заменя различни двигатели при тестове за емисии, което позволява на мотокарите привидно да работят по-ефективно, отколкото в действителност.

Toyota преустанови продажбите на мотокари в Япония през март 2023 г. поради подобни проблеми.

Спред американските ищци неправомерното поведение на компанията е установено за първи път след запитване от страна на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, въпреки че регулаторите не са предприели никакви действия след това.

„Toyota се опита да ограничи щетите за Япония“, но нейната „токсична култура на измама и небрежност“ подкопава сертифицирането на двигатели за мотокари на всички пазари, включително САЩ, се казва в съдебния иск.

В списъка с ищци влизат Broadmoor Lumber & Plywood, Marders и Ferraro Foods, съответно компания за озеленяване в Южен Сан Франциско и дистрибутор на италианска храна.

Подадените на иска изтъкват, че не биха купили мотокари на Toyota, ако са знаели, че превозните средства не отговарят на стандартите за емисиите и ще работят по-неефективно от рекламираното.

Съдебният иск изисква неуточнени компенсаторни и наказателни щети и пълно възстановяване на средствата при покупка на мотокарите.

Вътрешното проучване на Toyota установи, че подразделението за двигатели в Toyota Industries има "манталитет на изпълнител" и климат на "банализиране на индустриалните превозни средства", което оставя ръководителите с "ниска чувствителност към риска" относно правилата за емисиите.

Това е поредния проблем за Toyota, свързан с неправомерно тестване на двигатели с вътрешно горене. Звеното Hino Motors Ltd. беше разследвано година по-рано за фалшифициране на данните за емисиите от проведени тестове. Разследването засегна и други компании, включително Honda, Mazda, Suzuki и Yamaha.

Скандалът вече удари продажбите на японските автомобили на фона на силната конкуренция на световния пазар. Това се случва само месеци след като Китай изпревари Япония като най-големия износител на автомобили в света, отчасти поради процъфтяващите продажби на електрически превозни средства – сфера, в която японските концерни изостават значително.

В края на юли Toyota получи и правителствена заповед за корекция, след като разследване установи, че седем от нейните модели автомобили не са били правилно сертифицирани за масово производство.

Месец по-рано японското министерство на транспорта спря доставките на шест вида превозни средства - включително три, произведени от Toyota - след като проучване разкри, че в някои случаи производителите на автомобили са предоставили неверни данни или са използвали модифицирани тестови превозни средства по време на тестове за безопасност при сблъсък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още