IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ забраняват китайски софтуер и части за свързани автомобили

Мярката ще принуди големите автопроизводители да премахнат ключов китайски софтуер и части от превозните им средства за страната

20:09 | 23.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерството на търговията на САЩ предлага забрана на ключов китайски софтуер и части в свързаните превозни средства по американските пътища поради опасения за националната сигурност - ход, който на практика би забранил почти всички китайски автомобили в страната, съобщава Ройтерс.

Мярката също така ще принуди американските и други големи автомобилни производители през следващите години да премахнат ключов китайски софтуер и части от превозни средства в САЩ, добавя агенцията.

Софтуерната забрана се планира да влезе в сила от 2027 г., а хардуерната - 2030 г.

Администрацията на Байдън изразява загриженост относно събирането на данни от китайски компании за шофьори и инфраструктура в САЩ чрез свързани превозни средства, както и потенциално чуждестранно манипулиране на превозни средства, свързани с интернет и навигационни системи. Белият дом в тази връзка нареди разследване на потенциалните опасности през февруари.

Забраните ще попречат на тестването на самоуправляващи се автомобили по пътищата на САЩ от китайски автомобилни производители и ще обхванат софтуера и хардуера на превозни средства, произведени от други чуждестранни противници на САЩ, включително Русия.

Почти всички по-нови автомобили и камиони се считат за „свързани“ с бордов мрежов хардуер, който позволява достъп до интернет. Това им позволява да споделят данни с устройства както вътре, така и извън превозното средство, пояснява Ройтерс.

САЩ разполагат с достатъчно доказателства, че Китай е поставил зловреден софтуер в критична американска инфраструктура, коментира на брифинг съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. „С потенциално милиони превозни средства по пътищата, всяко с продължителност на живота от 10 до 15 години, рискът от смущения и саботаж нараства драстично“, посочва Съливан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 23.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още