IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европа сгреши с фокуса си върху електромобилите, смята експерт

Краят на субсидиите доведе до срив продажбата на електромобили във Франция и Германия

15:53 | 23.09.24 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рано е да се говори за криза на потреблението след над 18% спад на продажбите на нови автомобили в Европа през август, основно при електромобилите. Това каза автомобилният експерт Калоян Желев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Според него има концептуална криза за бъдещето на индустрията, с погрешен фокус върху електрическата мобилност като основен начин за намаляване на вредните емисии.

Автомобилната индустрия се оказа пресечна точка на макроикономически проблеми, войните около Европа, икономическата война с Китай, и рискът континентът да загуби лидерската си позиция в индустрията е повече от голям, категоричен е експертът.

"Преди десетина години темата за декарбонизацията на автомобилния транспорт придоби остър обрат, в който от технологичен неутралитет, методите за постигането ѝ бяха основно фокусирани върху електрическата мобилност", каза още Желев. Според него Европа е направила една фундаментална грешка, като замени една напълно валидна цел - намаляването на емисиите от транспорта - с едно от възможните средства, тоест електромобилите.

Желев посочи още каква пагубна роля за изиграли субсидиите за сектора на електромобилите във Франция и Германия. Продажбите в двете страни са били насърчени от държавите, а сега, след тяхното отпадане, те се сриват. В цялата законодателна рамка на ЕС има тежка насоченост към електрификацията на задвижващите системи, което сериозно влияе на търсенето, каза още той.

Разговора можете да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 23.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 11
гъбко
преди 3 дни
В момента новите модели електрички вече масово имат батерии с подобрена химия, зареждат за 10мин ток за 150-200км. Никакви проблеми да правите пробег откъдето си искате докъдето си искате в Европа. Новите електрически търговски ванове на Renault и Peugeot правят по 400км пробег с товар! зареждат батерията за 45мин на 80%. Не знам дали Ви прави впечатление, ама в трафика на София се срещат вече от тях. А реванета на експерти, като това на господина, ще зачестяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 12
гъбко
преди 3 дни
Аууу, каква експертна драма. Има спад навсякъде по света на всички пазари на всички видове превозни средства, ама на електриките било най-зле. Леле, ужаст, мъка! Да, бумът от 2022-2023 на отложените поради ковид-а продажби отмина. Който има кинти купува, който няма не купува. Свиквайте с това ребята. Наесен излизат масово вече електрички с пробег 650-700км. В Поднебесната анонсираха за 2025 тук слагам скоба по техният стандарт, електричка с пробег 1000км. Дизелите залязоха! Факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
corner
преди 3 дни
До: evlogiИменно , няма реални продажби в реален пазар , че да се говори за срив в продажбите . Много са объркани .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 дни
До: evlogi : Да, историята ни учи че, на нищо. Не ни учи. Хем искат да живеят по-добре, хем не правят нужното. А, според Айнщайн, лудост е да правиш все едноми също и да се надяваш на различни резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
evlogi
преди 3 дни
Напълно предвидимо. Когато решенията се вземат от политици и бюрократи, а не от пазара, винаги става така. Но изобщо не очаквам да се направят необходимите изводи. Хората никога не се уморяват да повтарят грешките си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Pyramid
преди 3 дни
Акое до грешка, има и прошка. И европейската индустрия МОЖЕ да се изправи на крака, И продажбите на ел.мобили могат да скочат, И изравняващите батерии могат да се построят кратно (или поне, осезаемо по-евтино) но, всичко това, не ми е да стане, докато се гледа на батериите по старому, като на Голям Камък. Идват, купуват лиценз, и произвеждат ОПТИМАЛНО ОРГАНИЗИРАНИ системи. Другото е работа на парче, с нос, забит под опашката на някоя от предните, овца. Доде блеят, така ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още