IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ отпускат 3 млрд. долара за 25 проекта за производство на батерии

Пакетът се отнася за планирани обекти в 14 щата

21:00 | 20.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на енергетиката на САЩ планира да отпусне 3 млрд. долара за 25 проекта в сектора за производство на батерии в 14 щата, докато администрацията на президента Джо Байдън работи за изместване на веригата на доставки далеч от Китай, съобщава Ройтерс.

Проектите ще засилят вътрешното производство на батерии и материали и следват приемането на правилата за данъчни стимули за електромобили, като целта е САЩ да изградят верига на доставки за индустрията, която да действа независими от Китай.

Федералният пакет финансира батерийни минерали, компоненти, производство на клетки и рециклиране, като се предвижда това да генерира 16 млрд. долара общи инвестиции за проектите и добавяне на 12 000 работни места в сферата на производството и строителството.

„Сигурността при минералите е от съществено значение за сигурността на климата“, изтъква съветникът по климата в Белия дом Али Заиди. „Това ни кара да оглавим работата около следващото поколение технологии за батерии – от твърдотелни клетки до други нови химикали“, добавя тя.

Albemarle ще получи 67 млн. долара федерална помощ за проект в Северна Каролина за производство на аноден материал за литиево-йонни батерии от следващо поколение, докато Honeywell ще си осигури 126,6 млн. долара за изграждане на съоръжение в търговски мащаб в Луизиана за производство на ключова електролитна сол, необходима за литиевите батерии.

Енергийното министерство планира да предостави на компанията Dow 100 млн. долара за производство на карбонатни разтворители за електролити, докато Clarios Circular Solutions, която си партнира със SK ON и Cosmo Chemical, се очаква да получи 150 млн. долара за проект в Южна Каролина за рециклиране на скрап от производството на литиево-йонни батерии.

В момента по-голямата част от производствения скрап в САЩ се изнася от търговци на материали, за да бъде преработен, най-вече в Китай, изтъкват от ведомството.

То планира да предостави 225 млн. долара за производство на литиев карбонат на SWA Lithium, съвместно предприятие между Standard Lithium и Equinor, използвайки технологията за директно извличане на литий (DLE).

От енергийното министерство също планират да осигурят 225 млн. долара на TerraVolta Resources за производство на литий от саламура с помощта на същата технология.

Revex Technologies, съвместен бизнес, съоснован от Lundin Mining, ще получи 145 млн. долара за три съоръжения в Мичиган за преработка на отпадъците от единствената действаща мина за никел в САЩ.

Министерството на енергетиката планира да отпусне и 166 млн. долара на South32 Hermosa в Патагония, Аризона, за добива на манганов сулфат монохидрат за батерии. В момента над 96% от суровината се произвежда в Китай.

Федералните стимули включват и 166,1 млн. долара за друг проект за производство на манганов сулфат монохидрат в Луизиана, собственост на Element 25.

Преди това Министерството на енергетиката предоставило 1,82 млрд. долара на 14 проекта. От ведомството изтъкват, че избраните проекти трябва да преминат през преговори и преглед на ефектите върху околната среда, преди да бъдат одобрени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още