IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Роберт Хабек обмисля допълнителна подкрепа за германските автопроизводители

Макар компаниите да са частично виновни за настоящите си проблеми, икономическият министър се чувства „задължен да направи нещо, за да задвижи пазара отново”

15:30 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек представи идея за допълнителна подкрепа за производителите на автомобили в страната и ще обсъди начини за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен закъсалият сектор, в разговори с представители на индустрията на 23 септември в Берлин, съобщава Bloomberg.

Говорейки по време на посещение в завод за електрически превозни средства на Volkswagen в Северозападна Германия, Хабек каза пред работниците, че макар автомобилните производители да трябва да поемат част от вината за настоящите си проблеми, той се чувства „задължен да направи нещо, за да задвижи пазара отново”.

„Голяма част от задачите трябва да бъдат решени от самия Volkswagen, някои от които са наследени проблеми от миналото, а структурите на разходите трябва да бъдат преразгледани“, подчерта Хабек пред журналисти след обиколката на завода в Емден, който се намира близо до нидерландската граница.

„Това, което политиците трябва да проучат, е дали можем да зададем правилните пазарни сигнали и да ги засилим“, изтъкна икономическият министър.

Запитан дали правителството ще предостави повече помощ на производителите на автомобили, той каза, че „остава да се види до какво ще доведат по-нататъшните преговори“.

Европейската автомобилна индустрия се сблъсква със спад в търсенето на електромобили, след като редица регионални правителства, включително това в Германия, намалиха финансовите стимули, които години наред правеха по-достъпни електрическите модели за потребителите.

Доставките на електромобили в Германия – най-големият автомобилен пазар в региона – са намалели с 69% през август, подкрепяйки по-широкия спад от 36% за целия регион, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА) в четвъртък.

Негативните новини относно германските концерни продължават да текат из медийното пространство. Главният изпълнителен директор на Mercedes-Benz Group Ола Калениус обеща, че ще направи всичко необходимо, за да увеличи възвръщаемостта, след като производителят на луксозни автомобили понижи очакванията за своята възвръщаемост за тази година, позовавайки се на буксуващия бизнес в Китай.

Volkswagen, най-големият автомобилен производител в Европа, се готви да затвори фабрики в Германия за първи път в своята история поради забавяне на търсенето, докато базираната в Мюнхен BMW коригира в посока надолу прогнозите си за приходите за цялата година, отчасти заради охладеното търсене на електромобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още