IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Redwood Materials ще помага на BMW да рециклира батериите, излезли от употреба

Двете компании сключиха споразумение, обхващащо всички електромобили на германската група, продавани в САЩ

22:30 | 19.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнесът на BMW в Северна Америка сключи сделка за рециклиране на литиево-йонни батерии от всички свои електрически превозни средства с Redwood Materials, съобщава The Verge.

Германският автомобилен производител заяви, че ще инструктира дилърите си да изпращат стари батерии от всички модели, работещи с електричество, включително хибридни и плъгин хибридни автомобили, от марки като BMW, Mini и Rolls-Royce, до Redwood за рециклиране.

Redwood, която е изградена от съоснователя на Tesla и бивш главен технологичен директор Джей Би Стробъл, ще обработва батериите след края на техния експлоатационен живот в две съоръжения в САЩ. Едното се намира в Рино, Невада, а другото, което все още е в процес на изграждане, е в Чарлстън, Южна Каролина. Заводите се намират близо до монтажните съоръжения на BMW.

Производителят на батерийни клетки на автомобилния производител, AESC, също има фабрика в Южна Каролина.

Redwood не посочва кои конкретни компоненти от батериите на BMW ще бъдат рециклирани, но в минали сделки компанията е обработвала катодни и анодни материали, които са ключови съставки в литиево-йонните батерии. Компанията взема материалите и ги трансформира във „висококачествени“ суровини за батерии. Около 95–98 процента от тези материали в крайна сметка се възстановяват и връщат във веригата на доставки, подчертава Redwood.

Американската компания описва BMW като „пионер в електрификацията“, визирайки представянето на електрическия хечбек i3, която се появи на пазара през 2013 г. Автомобилният производител казва, че до 2030 г. ще има поне шест изцяло електрически модела, които ще се произвеждат в САЩ. В момента BMW предлага няколко електрически модела за продажба в САЩ, включително i7 , i4 и iX SUV.

Redwood Materials е основана през 2017 г. от Стробъл. В допълнение към разграждането на скрап от процеса на производство на батерии на BMW, компанията също рециклира продукти от  Tesla,  Ford,  General Motors, Toyota,  Nissan,  Specialized,  Amazon,  Lyft,  Rad Power Bikes и други.

Фирмата също така рециклира стационарни батерии.

Много от батериите от ранните електрически превозни средства, като Nissan Leaf, Tesla Model S и BMW i3, наближават края на живота си и се нуждаят от рециклиране. След като получи батерии от партньорите си, Redwood започва процес на химическо рециклиране, при който отделя и рафинира съответните елементи, като никел, кобалт и мед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още