IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Waymo преговаря с Hyundai Motor за производство на роботаксита

Представители на Waymo и Hyundai Motor са се срещали повече от три пъти, за да обсъдят план за използване на Ioniq 5 като основа на автономните коли

20:00 | 19.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното на Alphabet Waymo води преговори с южнокорейския автомобилен концерн Hyundai Motor за производство на автономни таксита, известни като роботаксита, съобщава Ройтерс, като цитира публикация на южнокорейският вестник Electronic Times.

Представители на Waymo и Hyundai Motor са се срещали повече от три пъти, за да обсъдят план за използване на електрическите превозни средства Ioniq 5 на Hyundai като основа за разработване на превозни средства с технологията на Waymo за автономно управление Планът включва подмяна на моделните предложения, предоставени от китайската марка Zeekr.

„Ще откажем да коментираме спекулациите, но можем да споделим, че работим усилено по валидирането на системата на Waymo от 6-то поколение на платформата Zeekr и възнамеряваме да я въведем в нашия автопарк, когато е готова", изтъкват от Waymo.

Междувременно от Zeekr посочват, че не няма промяна в партньорството с Waymo, добавяйки, че двете компании „работят активно за внедряване на превозните средства“.

Motional,  звеното за автономно управление на Hyundai Motor Group, по-рано тази година отложи плановете си за стартиране на услуга за роботаксита, базирани на Hyundai Ioniq 5, до 2026 г., след като подразделението съкрати стотици служители в САЩ.

Waymo е закупил превозни средства от Stellantis и Jaguar Land Rover и интегрира технологията си в тях, за да предлага услуги за автономен превоз във Финикс, Сан Франциско и Лос Анджелис.

Waymo също тества своята технология от следващо поколение, използвайки превозни средства на Zeekr, марката електрически автомобили на китайския Geely Automobile Holdings.

Компанията майка на Waymo, Alphabet, заяви през юли, че планира инвестиция от 5 млрд. долара в звеното в рамките на няколко години, тъй като компанията разширява покритието на своята услуга за роботаксита.

По-рано този месец стана ясно, че Uber Technologies Inc. ще предлага услуга с роботаксита с автономните превозни средства на Waymoв Остин, Тексас, и Атланта, Джорджия, съобщи Bloomberg. Това е нов тласък по отношение на амбициите на приложението на Uber за автономната мобилност.

В началото на следващата година Uber ексклузивно ще управлява нов автопарк от изцяло електрически превозни средства Jaguar I-PACE на Waymo, предоставяйки услуги, включително почистване и ремонт на превозни средства, става ясно от съвместно изявление на компаниите.

Waymo ще отговаря за тестването и експлоатацията на Waymo Driver и ще осигури пътна помощ и друга поддръжка на водача. Размерът на автопарка „ще нарасне до стотици коли с течение на времето“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още