IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мелони: Забраната на ЕС на двигателя с вътрешно горене е саморазрушителна

Придружаването на индустриалния сектор в екологичния преход не може да означава демонтиране на цели индустрии, изтъква италианският премиер

22:09 | 18.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италианският премиер Джорджа Мелони обяви, че целта на Европейския съюз (ЕС) за прекратяване на продажбите на нови коли с двигател с вътрешно горене през 2035 г. показва "саморазрушителната" позиция  на блока по отношение на индустриалните и екологични въпроси.

„Забраната за автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. е един от най-очевидните примери за саморазрушителен подход“, заяви по време на събитие в Рим Мелони, цитирана от Ройтерс. „Придружаването на индустриалния сектор в екологичния преход не може да означава демонтиране на цели индустрии“, посочва тя.

През март 2023 г. страните от ЕС одобриха закон, който ще изисква всички нови автомобили да не отделят емисии на въглероден диоксид от 2035 г., което на практика забранява дизеловите и бензиновите превозни средства и изисква 55% по-ниски нива на емисии от 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г.

Мярката на ЕС има за цел да ускори електрификацията на автомобилната индустрия, но редица автомобилни производители наскоро започнаха да забавят плановете си за преминаване към електромобили поради слабото търсене.

Мелони и нейните съюзници винаги са се противопоставяли на забраната на колите с двигатели с вътрешно горене, но по време на решението на ЕС нейното правителство се въздържа заедно с България и Румъния, докато Полша беше единствената страна, която гласува „против“.

По-рано този месец италиано-френската автомобилна група Stellantis обяви, че спира производството на своя електрически Fiat 500 поради слабото търсене. Европейският пазар на електромобили е „в дълбоко затруднение“, заяви италианското подразделение на автомобилния производител.

Европейската автомобилна индустрия е изправена пред рязък спад и Stellantis очаква съкращения на работни места в Италия, тъй като продажбите се свиват. Съперникът Volkswagen AG вече обяви, че обмисля закриване на фабрики в Германия за първи път в историята си, докато френската Renault SA предупреди, че производителите на автомобили могат да бъдат глобени, ако не изпълнят амбициозните цели на ЕС в областта на климата.

Италиански правителствени служители, позовавайки се на предизвикателните пазарни условия, призоваха за преразглеждане на плана на ЕС за забрана на продажбите на нови коли с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

Правителството на премиера Джорджа Мелони от месеци води напрегнати преговори със Stellantis – компаняита майка на Fiat, като обвинява автомобилния производител, че пренебрегва историческите си производствени бази в Италия. То е ангажирано в преговори с групата, единственият голям автомобилен производител в страната, за увеличаване на местното производство до 1 милион автомобила годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 1 седмица
До: andy*** = къпуt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
andy
преди 1 седмица
ЕС ***! С бързи темпове! Само бедност и мизерия, шириат чака ЕС съществуващите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 45
гъбко
преди 1 седмица
Мелони да не се упражнява излишно в популистки реторики. В Поднебесната империя и УСАто има същите забрани за продажба на ДВГ за автомобили от 2035. В Норвегия вече не се продават други коли освен електрически, дори в градският им трафик електричките са над 50%. В Ирландия 71%, в Швеция са 60% от продажбите, в Финландия 54%, в Дания 46%, в Белгия 41%, в Поднебесната са 38% от продажбите, в Холандия 35%... а в Италия9%. Нали е велик държавник? Що не си е подредила къщичката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още