IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пекин: Митата върху електромобилите ще навредят на Германия и Китай

Китайският министър на търговията призова за съвместно решаване на проблема с търговските бариери, за да се избегнат ескалации

10:30 | 18.09.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският министър на търговията Уан Уънтао. Снимка: Bloomberg L.P.
Китайският министър на търговията Уан Уънтао. Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският министър на търговията Уан Уънтао предупреди, че налагането на мита от Европейския съюз (ЕС) върху електрическите превозни средства ще "попречи сериозно" на търговското и инвестиционното сътрудничество и ще навреди както на Китай, така и на Германия.

В разговори във вторник с германския вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек Уан каза, че се надява да постигне решение в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО) възможно най-скоро и да избегне ескалацията на икономическите и търговските търкания между Китай и ЕС, съобщава Ройтерс.

Европейската комисия (ЕК) е напът да предложи окончателни мита до 35,3% върху електромобилите, произведени в Китай, в допълнение към стандартните 10% мита за внос на автомобили в ЕС.

Уан е на посещение в Европа за разговори относно разследването на блока около субсидиите срещу произведените в Китай електромобили преди гласуването за допълнителни мита от страните членки, насрочено за следващата седмица.

Китайският министър каза, че се надява, че Германия ще изхожда от собствените си интереси и ще накара ЕК и Китай да работят в същата посока.

Хабек заяви, че Германия подкрепя свободната търговия, приветства китайските компании за автомобили и компоненти да инвестират в Европа и ще настоява ЕК да намери подходящо решение с Китай и да положи всички усилия за избягване на търговски конфликти.

Уан се е срещнал и с Волфганг Шмид от германското канцлерство в Берлин, като му е казал, че Китай настоява за правилно разрешаване на антисубсидийното разследване срещу страната чрез диалог и консултации.

Китай е изразил дълбокото си разочарование, след като ЕС пренебрегна усилията на Пекин и отхвърли решението, предложено от китайската индустрия, посочи Уан по време на разговорите.

Той добави, че Китай няма да се откаже от усилията си и ще продължи да провежда консултации "до последния момент".

„Надяваме се, че Германия, като основен член на ЕС, ще поеме инициативата да играе активна роля и ще призове ЕК да покаже политическа воля и да работи заедно с Китай за правилното разрешаване на случая“, изтъква Уан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Алехандро
преди 1 час
Но тези мазни китайски чиновници за каква "конкуренция" говорят, след като са налели 198 милиарда държавна пара само в този сектор?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Алехандро
преди 1 час
Германия твърдо не иска мита!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още