IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Роберт Хабек призова за политическо решение на спора с Китай относно митата

Германският икономически министър търси начин да се избегне търговска война с Пекин, докато разговаря с китайския министър на търговията Уан Уънтао

20:00 | 17.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек призова за политическо решение на спора между Европейския съюз (ЕС) и Китай относно митата върху електромобилите, произвеждани в азиатската страна, след среща с китайския министър на търговията Уан Уънтао.

„Искаме да избегнем търговски конфликт със спираловидни мита, които в крайна сметка вредят и на двете страни“, посочи Хабек, цитиран от Ройтерс. „Ето защо позицията ми е ясна: имаме нужда от политическо решение“, категоричен е той.

Европейската комисия (ЕК) казва, че митата са необходими за противодействие на евтините заеми, земя и суровини и други видове правителствена подкрепа, като целта е равнопоставеност, вместо да се изключват китайските производители на автомобили

„За мен е важно да изясня, че Германия не бяга от конкуренцията с Китай“, посочва Хабек. "Напротив, ние приемаме конкуренцията - но тя трябва да бъде при справедливи условия".

Временните мита до 37,6% върху електромобили, внесени от Китай, не изискват подкрепата на държавите членки, но окончателните налози трябва да бъдат гласувани от всички страни в блока.

Окончателното гласуване в края на разследването на ЕС се очаква следващата седмица, когато ЕК може да предложи постоянни мита, които обикновено се прилагат за пет години.

Германия се въздържа при първото съвещателно гласуване, което на практика означаваше подкрепа на Комисията, докато тя продължаваше преговорите с Пекин по най-големия търговски казус в ЕС досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още