IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Audi търси инвеститори за спасяване на своя монтажен завод в Брюксел

Компанията е проучила няколко варианта за обекта и ги е обсъдила със служители, но все още не е взела окончателно решение за бъдещето на завода

19:30 | 17.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн Audi AG, част от Volkswagen Group, търси инвеститор за изпадналия в немилост монтажен завод в Брюксел, съобщава Ройтерс, цитирайки производственият директор на премиум марката Герд Валкер.

Компанията е проучила няколко варианта за обекта и ги е обсъдила със служители, но все още не е взела окончателно решение за бъдещето на завода, тъй като никоя от опциите не е доказана като икономически рационална, добавя Валкер.

Volkswagen, който сигнализира, че има риск от затваряне на заводи в Германия като част от стремежа на групата към намаляване на разходите, заяви през юли, че обмисля закриването на завода си в Брюксел, в който работят около 3000 души, поради слабото търсене на неговите електрически автомобили от по-висок клас.

Фабриката произвежда електрическия луксозен SUV на Audi Q8 e-tron, който може да бъде спрян от производство поради недостатъчния интерес.

Повече от 5000 души протестираха в Брюксел в понеделник в знак на солидарност с работниците в завода.

Обектът в Брюксел, който миналата година успя да изгради около 50 хил. автомобила, също е изправен пред „дългогодишни структурни предизвикателства“, включително трудности при промяна на оформлението му поради близостта до града и високите логистични разходи.

Audi започна процес на консултации за намиране на алтернативни решения за завода. „Това може да включва спиране на дейността, ако не бъде намерена алтернатива“, изтъкват от германската марка.

Оперативната печалба на Volkswagen за първото тримесечие намаля с 20%, отчасти възпрепятствана от забавянето при доставките в Audi, след като заводът в Брюксел затвори за две седмици поради недостиг на компоненти през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още