IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК: Изтече срокът за подаване на ценови оферти относно изградените в Китай електромобили

От Брюксел подчертаха, че няма да преразглеждат вече отхвърлени ангажименти

22:45 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия (ЕК) обяви, че крайният срок за китайските производители на електрически превозни средства да поемат ценови ангажименти като начин за избягване на митата е изтекъл, без възможност да се преразгледат офертите, които до момента бяха отхвърлени.

Комисията, която проведе антисубсидийно разследване на произведени от Китай електромобили, казва, че няколко износители са представили ценови ангажименти - за спазване на минимални цени за внос, за да се компенсират субсидиите, съобщава Ройтерс.

„Крайният срок за подаване на такива оферти беше 24 август и няма възможност след този срок да се предложат нови ценови ангажименти съгласно правилата на този тип разследване“, изтъква говорител на ЕК.

Изпълнителният орган на ЕС заяви, че остава отворен за намиране на решение, стига то да е напълно съвместимо с правилата на Световната търговска организация (СТО) и да противодейства на установените субсидии.

Всички ангажименти за цените от страна на китайските автомобилни производители бяха представени в деня на крайния срок, посочва говорителят, което означава, че няма време за повторно подаване.

„Въпросните китайски автомобилни производители имаха достатъчно седмици преди крайния срок, за да направят този вид ценови ангажименти. Ако го бяха направили на по-ранен етап, това би позволило смислено ангажиране по темата“, подчертават от Брюксел.

Комисията предложи окончателни мита до 35,3% за електромобили, произведени в Китай, в допълнение към стандартните 10% мита за внос на автомобили в ЕС.

27-те страни членки на ЕС трябва да гласуват предложените окончателни мита на 25 септември. Те ще бъдат въведени до края на октомври, освен ако квалифицираното мнозинство от 15 държави, представляващи 65% от населението на ЕС, не гласува против налозите.

Китайският министър на търговията Уан Уънтао е в Европа тази седмица за дискусии по казуса срещу субсидиите и ще се срещне със заместник-председателя на ЕС и комисар по въпросите за Валдис Домбровскис в четвъртък.

Италия, първата дестинация на Уан по време на неговата европейска визита, обяви в понеделник, е подкрепя налагането на мита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още