IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Volkswagen може да бъде принуден да задели до 4 млрд. евро като провизии

Това прогнозира Jefferies заради плана на автомобилния концерн да закрие заводи в Германия

18:35 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen AG може да задели до 4 млрд. евро като провизии за планирани съкращения на капацитета още през четвъртото тримесечие, посочват анализатори от Jefferies в бележка след среща с ръководители на компанията в Северна Америка.

Германският автомобилен концерн заяви по-рано този месец, че обмисля затваряне на заводи в Германия за първи път в историята си, част от план за намаляване на разходите, тъй като се бори да се конкурира с азиатските си конкуренти.

„Обосновката за преобразуване на едноименната (марка) на Volkswagen не е нова, но чувството за извънредни действия и решителността на ръководството да се справи с излишния капацитет и моделите на инвестиции са,“ пишат анализаторите, цитирани от Ройтерс. „Три дни на път в Северна Америка с ръководството ни убедиха, че няма план Б, който да изключи намаляване на капацитета“, добавят те.

Според Jefferies това може да доведе до провизии от 3 до 4 млрд. евро през четвъртото тримесечие.

Volkswagen отказа коментар по темата.

Като част от усилията си за преструктуриране Volkswagen миналата седмица прекрати дългогодишна схема за сигурност на работните места за шест от германските си заводи, сблъсквайки се с мощните синдикати, които обещаха ожесточена съпротива срещу всякакъв вид съкращения.

„Синдикатите трябва да се чувстват притиснати при постигането на нови споразумения, докато Volkswagen ще бъде в състояние да принуди подобни действия. Има риск от прекъсване на работата в заводите, но синдикатите могат да стачкуват само за заплатите, а не за затваряне на заводи или съкращения, ако последните не са защитени по договор “, пише още Jefferies.

Според консултантската компания таксите могат да достигнат от около 2,5 млрд. евро до 3,0 млрд. евро и евентуално до 4 млрд. евро, като се приемат разходи за затваряне на капацитет и закриване на съответните работни места, което означава общия размер на заплатите за две години на работник, „включително други разходи“, които не се уточняват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още