IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Uber и Waymo пускат услуга с роботаксита в два американски щата

Докато Uber ще включи колите в своето приложение за споделена мобилност, Waymo ще отговаря за тестването и експлоатацията на превозните средства

20:28 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Uber Technologies Inc. ще предлага услуга с роботаксита с автономните превозни средства на Waymo, звено на Alphabet Inc., в Остин, Тексас, и Атланта, Джорджия, съобщава Bloomberg. Това е нов тласък по отношение на амбициите на приложението на Uber за автономната мобилност.

В началото на следващата година Uber ексклузивно ще управлява нов автопарк от изцяло електрически превозни средства Jaguar I-PACE на Waymo, предоставяйки услуги, включително почистване и ремонт на превозни средства, става ясно от съвместно изявление на компаниите.

Waymo ще отговаря за тестването и експлоатацията на Waymo Driver и ще осигури пътна помощ и друга поддръжка на водача. Размерът на автопарка „ще нарасне до стотици коли с течение на времето“.

Този ход задълбочава партньорството между двете компании и е поредното обвързване на Uber в опит да се позиционира като платформа за услуги с автономни превозни средства. Това е отклонение от предишните ѝ амбициозни, но скъпи начинания за изграждане на собствена технология за роботизирани автомобили.

Waymo и Uber подписаха стратегическо партньорство през май миналата година, обещавайки превози за обществеността, стартирайки от Финикс. Оттогава Uber обяви подобни съвместни усилия с Cruise LLC на General Motors Co., чийто проект също трябва да стартира в началото на следващата година, както и с BYD Co.

Миналия месец Uber също обяви, че прави стратегическа инвестиция в подкрепената от SoftBank Wayve Technologies Ltd.

С автономните коли, които тепърва ще навлизат на пазара, платформата на Uber предлага на производителите на автомобили начин за използване на скъпите автопаркове, изтъква главният изпълнителен директор Дара Хосровшахи.

„По време на пиковите часове можете да имате хибридна мрежа, която е частично автономна, частично управлявана“, изтъква той. „Ще изведем това до мащаб, ще го предлагаме по целия свят и смятаме, че това е причина много, много играчи от сектора да изберат да работят с нас, включително водещите разработчици“, добавя Хосровшахи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още