IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IG Metall ще започне преговори за нов трудов договор с Volkswagen в края на месеца

Най-големият профсъюз в Германия заплаши със стачки заради решението на работодателя да затвори заводи в страната

20:30 | 12.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen AG и профсъюзът IG Metall ще започнат преговори в края на септември за ново трудово споразумение за шест от германските заводи на автомобилната група, след като схемата за сигурност на работните места беше отменена от ръководството на концерна по-рано тази седмица, съобщава Ройтерс.

Най-големият производител на автомобили в Европа влезе в конфликт с работниците заради предложения за затваряне на германски фабрики – мярка, която ще се приложи за първи път в историята на групата. Тя беше принудена да предприеме подобни стъпки заради високите разходи за енергия и труд, както и заради засилващата се конкуренция в региона и в Китай.

Преговорите между Volkswagen и най-мощния синдикат в Германия ще започнат на 25 септември, приблизително месец по-рано от предвиденото, информира работническия съвет на Volkswagen.

Той подчертава, че решенето за по-ранния старт на преговорите е предшествано от „безпрецедентна атака“ срещу трудовите споразумения, визирайки мярката на Volkswagen да отмени продължилата десетилетия гаранция за работните места, засягаща шестте завода в Германия.

„Предстоящите преговори изглеждат толкова сложни с оглед на продължителните съкращения на Volkswagen, така че очакваме дълги преговори“, изтъкват от работническия съвет, добавяйки, че ръководителят Даниела Кавало ще бъде част от екипа, водещ дискусии с работодателя.

Съветът казва, че преговорите са допълнително усложнени от редовното годишно инвестиционно планиране на Volkswagen, което предстои през есента, както и от планираните съкращения на разходите на автомобилния производител.

Volkswagen предложи да придвижи преговорите с IG Metall - първоначално планирани за средата или края на октомври - по-рано тази седмица, както поискаха синдикатите, които заплашиха с ожесточена съпротива срещу всякакви съкращения и затваряне на фабрики.

IG Metall предупреди, че на теория са възможни стачки от края на ноември.

В сряда председателят на Volkswagen Ханс Дитер Пьоч призова Европейския съюз (ЕС) да промени целите си за емисиите и да внесе яснота за автомобилната индустрия в момент.

Ветеранът, който има тесни връзки със семействата Порше и Пиех, контролиращи Volkswagen чрез холдинговата Porsche SE, заяви, че политическите ръководители са поставили тежки климатични амбиции, но не са обмислили напълно стъпките, които са необходими за постигането им. Целите трябва да бъдат „приспособени към реалността“, за да получи индустрията повече време, счита Пьоч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още