IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на Tata Motors се насочват към най-дългата си негативна серия от 2008 г.

Основна причина за това е предупреждението на UBS, че растящите ценови отстъпки при звеното Jaguar Land Rover ще ударят приходите на производителя

13:36 | 11.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на индийската Tata Motors се насочват към най-дългата си негативна серия от 16 години насам, след като UBS Group обяви, че увеличените ценови отстъпки на притежаваната от групата Jaguar Land Rover (JLR) ще ударят приходите на звеното.

Цената на книжата на Tata се понижава с близо 6%, като това е девети ден на понижение и най-дългата негативна серия за концерна от октомври 2008 г., съобщава Bloomberg.

Ценовият срив отразява предупреждението на UBS, че поръчките на JLR остават слаби, като новите резервации изостават спрямо предлагането. Проблемите на компанията, която до голяма степен генерира своите приходи извън Индия, засилва насрещните ветрове, пред които са изправени местните автопроизводители на фона на слабото търсене и трупащите се запаси.

По-рано тази седмица Tata Motors намали цените на някои свои модели.

„Няма да се изненадаме, ако стимулите за Range Rover – основният модел на JLR – започнат да се покачват скоро от почти нулеви нива“, пишат в бележка до клиенти анализаторите на UBS Прамод Кумар и Никундж Мандовара. Нарастващите отстъпки, забавянето на растежа и липсата на нови предложения в категории, които не са електрически, може да доведат до „значително по-слаби“ финансови резултати за следващата фискална година, добавят анализаторите.

UBS запази оценката си за акциите на компанията при целеви таргет от 825 рупии, което предполага над 20% спад спрямо цената на акциите в края на сесията във вторник.

JLR изпитва затруднения да се справи с голямото изоставане при поръчките, причинено от глобалния недостиг на чипове, който завладя индустрията по време на пандемията и принуди клиентите да чакат с месеци за колите си.

Освен кризата с чиповете, производителят също се бори с нарастващия проблем с кражбите на превозни средства във Великобритания, като неговите луксозни SUV-ове стават жертви на престъпници заради тяхната стойност и технология за отключване без ключ. Престъпната вълна доведе до скок на застрахователните премии и остави някои клиенти неспособни да получат покритие, което накара JLR да реализира свой собствен застрахователен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още