IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Педро Санчес: ЕС трябва да преосмисли митата върху вноса на електромобили от Китай

На блока не му е нужна още една война, в този случай търговска, изтъкна испанският премиер по време на визита в Китай

10:30 | 11.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Испанският премиер Педро Санчес призова Европейския съюз (ЕС) да преразгледа плана си за налагане на допълнителни мита до 36% върху произведените в Китай електрически превозни средства, заявявайки, че блокът не се нуждае от търговска война с Пекин, информира Bloomberg.

„Трябва да бъда откровен с вас - трябва да преразгледаме – всички ние, не само държавите членки (на ЕС), но и (Европейската) комисия – нашата позиция спрямо това решение“, посочи Санчес пред журналисти в сряда в Куншан, Китай, по време на своята визита в азиатската страна, където се срещна с държавния глава Си Дзинпин.

„Нямаме нужда от друга война, в този случай търговска война“, подчерта Санчес. „Мисля, че трябва да изградим мостове между ЕС и Китай, а в Испания това, което ще направим, е да бъдем конструктивни и да се опитаме да намерим решение, компромис, между Китай и ЕК“, добавя той.

Китай и ЕС бяха въвлечени в търговски спор, след като Брюксел реши да увеличи митата върху произведените в Китай електрически превозни средства, твърдейки, че китайските компании несправедливо се облагодетелстват от държавни субсидии и наводняват Европа с излишно производство.

В отговор Пекин започна антидъмпингови разследвания на износа от ЕС на бренди, млечни и свински продукти. Испания, като най-големия износител на свинско месо в Европа, е особено засегната от тези действия.

На срещата им Си заяви пред Санчес, че би искал да види укрепване на връзките, особено във високите технологии и новите енергийни разработки, като същевременно изрази разочарованието си от издигането на търговски прегради от страна на ЕС срещу китайските фирми.

„Надяваме се, че Испания ще продължи да предоставя справедлива, честна, безопасна и недискриминираща бизнес среда за китайските компании, инвестиращи и опериращи в Испания“, изтъкна Си, цитиран от китайската информационна агенция „Синхуа“.

Санчес, чието правителство предостави убежище на венецуелския опозиционен лидер Едмундо Гонзалес, каза, че не е обсъждал този въпрос със Си, който отдавна подкрепя настоящия президент на Венецуела Николас Мадуро. Гонзалес избяга, след като венецуелските власти обявиха Мадуро за победител на изборите през юли, репресираха опонентите и наредиха ареста на опозиционния лидер.

Си беше сред първите държавни ръководители, които поздравиха Мадуро за преизбирането му, докато няколко европейски и латиноамерикански страни, както и САЩ, обявиха, че Гонзалес е спечелил най-много гласове.

Санчес повтори, че правителството му иска Венецуела да публикува подробни резултати от избирателните секции във Венецуела и отказа да признае Мадуро за победител на изборите миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 19 минути
До: Tikva007 Хаха ххаахххахахххххахахаххахххахххааа. Верно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
9845single
преди 1 час
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк---- https://do.my/texx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 час
*Трябва да бъда откровен с вас - трябва да преразгледаме всички ние, не само държавите членки (на ЕС), но и (Европейската) комисия нашата позиция спрямо това решение, посочи Санчес пред журналисти* - А ако е докрай откровено това ккоммунне, трябва да каже, че няма дъпжава-членка, нито дори някой от пряко засегнатите големи европейски автомобилни производители, които да подкрепят това *решение*. То е на ЕК, като със страшна сила увисва въпросът, тя - ЕК на кого служи и за кого работи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още