IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BMW понижи насоките си за маржа на печалбата заради технически проблеми

Слабият пазар в Китай също се отразява негативно на компанията

17:11 | 10.09.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

BMW понижи насоките си за рентабилността за 2024 г. във вторник, отдавайки причината на технически проблеми, довели до спирания на доставките на автомобили, както и на трайно слабото търсене на ключовия китайски пазар, съобщава Ройтерс.

Германският производител заяви, че очаква маржът на печалбата преди лихвите и данъците (EBIT) да бъде между 6% и 7%, като по-ранните прогнози бяха за между 8% и 10%.

Акциите на компанията се сринаха с 8% след новината, като малко след 16 часа увеличават спада си до 9,35%. Това се отрази негативно и на книжата на Mercedes-Benz, Volkswagen, Stellantis, Porsche Holding и Renault, които поевтиняват с между 3,5% и 5%.

BMW заяви, че низходящата корекция се дължи отчасти на препятствията в основния ѝ автосегмент, довели до спирането на доставки, и технически действия, свързани с интегрираната спирачна система (IBS), която се предоставя от Continental.

В изявление Continental каза, че само „малък дял“ от спирачните системи, които произвежда и доставя за BMW, ще бъдат частично сменени заради електронен компонент, който може да е повреден.

Акциите на Continental поевтиняват с над 9%.

BMW подчерта и продължаващото потиснато търсене в Китай, засягащо продажбите в страната, присъединявайки се към група автомобилни производители, изправени пред трудности във втората по големина икономика в света.

Компанията прогнозира още лек спад на доставките, без да предоставя допълнителни данни и след като по-рано очакваше ръст.

Техническите действия, свързани с IBS системите, засягат над 1,5 млн. превозни средства и ще доведат до допълнителни гаранционни разходи от стотици милиони евро през третото тримесечие, заяви още компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още