IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шведската Northvolt съкращава работни места, спира част от производството

Компанията предприема тези мерки заради слабото търсене на електромобили

20:00 | 09.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският производител на батерии Northvolt AB планира да спре част от производството в своята родна фабрика и да съкрати част от работната си сила, тъй като се сблъсква с оперативни трудности и със спад в търсенето на електрически превозни средства, съобщава Bloomberg.

Първоначалните стъпки на нейния стратегически преглед също включват търсене на партньори за съоръжения в Полша. Компанията не уточнява размера на съкращенията на работната сила. В нея работят около 6000 служители.

Northvolt е продала шведски обект, където преди е планирала да произвежда катоден материал, използван в батериите.

„Налага се да предприеме някои трудни мерки, за да подсигурим основите на операциите на Northvolt и за да подобрим нашата финансова стабилност, като същевременно заздравим оперативното ни представяне“, изтъква главният изпълнителен директор Петер Карлсон.

Компанията преустановява дейността си в съоръжението за производство на катодни материали Northvolt Ett Upstream 1 до второ нареждане, става ясно в изявление на Northvolt. 

Най-големият местен производител на батерии на континент изпитва затруднения в опита си да увеличи производството в основната си фабрика край град Шелефтео. Концернът вече отложи плановете си за първично публично предлагане за следващата година поради предизвикателния пазар и оперативните проблеми.

Пазарът на производителите на батерии продължава да се влошава на фона на спада при продажбите на електромобили. Редица компании, включително Volkswagen AG, Stellantis NV и Mercedes-Benz Group AG, трябваше да забавят своите панове или да пренасочат проектите за изграждане на батерии поради същите проблеми.

Northvolt заяви, че остава ангажирана със своите съоръжения в Швеция, Германия и Канада и е води диалог с акционерите.

Потенциалните ревизии на тези проекти ще бъдат потвърдени през есента, заедно с всички допълнителни действия за спестяване на разходите, посочва компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още