IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на коли в Китай намаляват за пети пореден месец

Значителен ръст обаче се отбелязва в тези на изцяло електрически автомобили и плъгин хибриди

14:12 | 09.09.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Na Bian/Bloomberg
Снимка: Na Bian/Bloomberg

За пети пореден месец през август в Китай се отчита спад в продажбите на нови леки автомобили, показват актуални данни, цитирани от Ройтерс. Въпреки това продажбите на изцяло електрически автомобили и плъгин хибриди (PHEV) растат, подпомогнати от субсидиите, които се предлагат при предпочитане на екологични модели, съобщава БТА.

През осмия месец на годината общият брой продажби се е понижил с 1,1 на сто спрямо същия месец на миналата година до 1,92 милиона автомобила, показват данни на Китайската асоциация за леки автомобили. През юли понижението бе по-голямо - с 3,1 на сто спрямo същия месец на 2023 г. 

Продажбите на модели с изцяло електрическо задвижване или плъгин хибриди през август са нараснали с 43,2 на сто, като представляват 53,5 на сто от всички реализирани леки коли. На този фон местният производител BYD отчете рекорд по пласирани автомобили, а Tesla - най-добрият си месец за 2024 г.

Износът на автомобили от Китай се е увеличил с 24 на сто след ръст от 20 на сто през юли.

Ройтерс отбелязва, че в момента в Китай има схема за стимулиране на продажбите на автомобили с по-екологични задвижвания, при която собствениците на по-стари модели с двигатели с вътрешно горене могат да получат за тях суми до 20 000 юана (2823 долара). Субсидия има и при покупка на автомобили с двигатели с вътрешно горене, които са с обем по-малък от този на стария автомобил, като тя възлиза на 15 000 юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 1 час
Например лидерът BYD е продал през август 148470 електрически коли, което е ръст само с 2% спрямо миналият август, а продажбите му на плъг ин хибриди са достигнали 222384 броя, което е с цели 73% нагоре спрямо миналия август...И ако през август 2023 чисто електрическите им продажби са били повече от плъг ин хибридите, то сега продажбите на плъг ин хибриди са с близо 50% повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 час
Кефят ме.Когато продажбите на електрически коли започнаха да губят темпо, ги сложиха в един кюп с plug in хибридите и почнаха да им викат NEV ( new energy vehicles) .И както се полага, в горната статия невинно са пропуснали да отбележат,че растежът се дължи в голямата си част на плъг ин хибридите.Ръстът в продажбите на коли с изцяло електрическо задвижване е доста слаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още