IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Де Мео от Renault: Автоиндустрията в Европа е застрашена от глоби за милиарди евро

Секторът може да трябва да плати 15 млрд. евро глоби или да се откаже от производството на над 2,5 млн. превозни средства, предупреди изпълнителният директор

16:35 | 07.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Европейската автомобилна индустрия може да се окаже изправена пред глоби за 15 млрд. евро за въглеродни емисии заради забавеното търсене на електрически коли. За това предупреди главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео, цитиран от Bloomberg.

Автомобилопроизводителите са изправени пред по-строги цели на европейските власти за въглеродния диоксид през 2025 г., след като таванът на емисиите от нови превозни средства намаля до 94 грама на километър от 116 грама на километър през 2024 г.

„Ако електрическите превозни средства останат на днешните нива, европейската индустрия може да трябва да плати 15 млрд. евро глоби или да се откаже от производството на над 2,5 млн. превозни средства“, каза Де Мео за радио France Inter.

„Скоростта на електрическото ускорение е на половината на това, от което ще се нуждаем, за да постигнем целите, които ще ни позволят да не плащаме глоби“, каза Де Мео, който също така е и президент на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители, визирайки сектора.

Увеличаващите се ограничения за въглеродния диоксид може да доведат до глоби за до 95 евро на всеки завишен грам на километър, умножено по продадените превозни средства.

Това, на свой ред може да доведе до глоби за стотици милиони евро за големите автомобилопроизводители.

„Всички говорят за 2035 г., след десет години, но трябва да говорим за 2025 г., защото вече имаме затруднения“, допълни той и призова за гъвкавост. „Задаването на крайни срокове и глоби, без да могат да бъдат направени по-гъвкави, е много, много опасно“, каза още мениджърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 07.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 58 минути
Нямало да ни принуждават да купуваме фалшивитне коли на батерии... Нямало адженда.... Мдаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още