IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Volvo Cars понижи за втори път тази година целта си за печалбата и приходите

Забавянето в търсенето на електромобили и последиците от наложени мита са основните причини за песимизма на компанията

14:52 | 05.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Шведската автомобилна компания Volvo Cars понижи амбициите си за маржа на печалбата и приходите си за втори път тази година, ден след като се отказа от целта си да продава само електрически автомобили, тъй като последиците от митата и намалялото търсене на електромобили продължават да засягат компанията, предава Ройтерс.

Забавянето на търсенето на електромобили, отчасти заради липсата на достъпни модели, както и последиците от митата на ЕС, САЩ и Канада върху електромобилите, произведени в Китай, правят пазарните условия все по-трудни за автомобилните компании.

Volvo Cars, чийто мажоритарен собственик е китайската компания Geely, понижи целта си за маржа на оперативната печалба, без да се включват съвместните дружества и съдружниците, до 7-8% спрямо над 8 на сто преди това.

Тя също така се отказа от целта за приходи от продажби на стойност 550 млрд.-600 млрд. шведски крони (53,5 млрд.-58,4 млрд. долара) и вместо това заяви, че очаква да надрасне пазара на луксозни автомобили.

Компанията посочи „нарасналата сложност, особено по отношение на световната търговия и мита“.

За втори път тази година Volvo понижава целите си за маржа на печалбата и за приходите, след като през януари се отказа от целта за годишен ръст на печалбата си преди данъци и лихви (EBIT) от между 8% и 10%, както и от целта за продажби на 1,2 млн. автомобила годишно до средата на десетилетието, обявена за първи път през 2021 г.

„Изострените бизнес амбиции, които обявяваме днес, засилват още повече ангажимента ни да постигнем стойност като бизнес и в същото време да останем верни на целта си“, коментира главният изпълнителен директор Джим Роуан в комюнике.

„Както казах преди, бизнесът не е игра на съвършенство, той е постоянен напредък и приспособяване“, допълни той.

Цената на акциите на Volvo Cars се повишава с 3,44% към 13,44 ч. българско време, след като в сряда отбеляза спад, когато компанията понижи амбицията си за продажби на електромобили. От началото на годината книжата ѝ са поевтинели с 10%.

В съобщение преди планирано събитие за инвеститори в Гьотеборг Volvo съобщи, че стартирайки с ключовия си електрически модел EX90, който шведската автомобилна компания ще започне да доставя на клиенти този месец, ще въведе единна технология за всички модели автомобили.

Volvo Cars съобщи отделно, че ще използва единна софтуерна система, подкрепена от мощни чипове на Nvidia, за всички бъдещи модели и ще разчита на огромни преси, за да прави големи единни алуминиеви подови части на каросериите, за да намали разходите за електромобилите.

Главният технически директор Андерс Бел заяви, че чрез използването на мегаотливки Volvo ще може да увеличи употребата на рециклиран алуминий и да намали емисиите чрез веригата си за доставки.

В четвъртък компанията обяви отделно ръст от 3% на годишна основа на продажбите на автомобили през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още