IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Volvo Trucks планира да пусне електрически камион с пробег до 600 км

Новият модел се очаква да излезе на пазара през втората половина на 2025 г.

15:52 | 03.09.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Sean Gallup/Getty Images
Снимка: Sean Gallup/Getty Images

Шведският производител на камиони Volvo Trucks ще пусне вариант за дълги разстояния на своя камион FH Electric, способен да измине до 600 км с едно зареждане, предаде Ройтерс, цитирайки компанията.

Новият модел, който се очаква да излезе на пазара през втората половина на 2025 г., обслужва клиентите, изискващи по-дълги разстояния, като увеличава максимално пространството на батерията, като същевременно подобрява софтуера на камиона.

Volvo Trucks, който е световен лидер в производството на електрически камиони, заяви, че ще използва технология за електронна ос, която комбинира мотор, скоростна кутия и ос в едно цяло, увеличавайки капацитета на батерията.

Ян Йелмгрен, старши вицепрезидент и ръководител на продуктовото управление и качеството на Volvo Trucks, заяви, че компанията ускорява своите екологични инвестиции, но по-нататъшните действия от страна на политиците ще бъдат от решаващо значение за по-широкото приемане на превозни средства с нулеви емисии.

Очаква се пазарът на тежкотоварни камиони в Европа да се забави тази година след три години на голямо търсене, което миналата година доведе до най-високите нива на доставка от повече от 15 години, тъй като прекъсванията на веригата за доставки намаляха.

Освен това електрическите превозни средства с батерии губят пазарен дял в Европа поради непоследователни зелени политики и липса на достатъчно политически субсидии.

Към миналата година електрическите камиони все още бяха значително по-скъпи от тези с дизелови агрегати, като цените варираха от 250 хил. до 400 хил. евро.

Миналия месец Volvo Trucks заяви, че е избрала Монтерей в Мексико, където компанията ще изгради новия си северноамерикански завод за камиони на стойност от 700 милиона долара, който трябва да започне работа през 2026 г.

Йелмгрен заяви, че заводът в Монтерей ще играе решаваща роля в подкрепата на стратегията за растеж на компанията в Северна Америка, като осигури индустриалния капацитет, необходим за посрещане на нарастващото търсене.

За сравнение, електрическите камиони Semi на американския производител на електрически автомобили Tesla, могат да изминат до около 800 километра с едно зареждане.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 9 минути
Тесла пуснаха техния тежкотоварен Семи преди няколко години с подобен теоретичен пробег.Оттогава-на практика почти нищо не се чува за него. Щого може и да го постигн този пробег,ако пренася пакети чипс..Всъщност точно за това го използват Пепси,които взеха няколко такива с голяма пушилка.. и после ... ааху иху, после тиху...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
гъбко
преди 41 минути
Според форумните отрицатели, такова животно като електрически камион не съществува. Въпреки, че в България не само че се предлагат но и продават, и вървят по пътищата вече такива. Holcim са поръчали 1000 точно от този модел. А пък украинците взривяват ру33ки талиги по 1000 на седмица, кога с русНАЦИта в тех кога без, както дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още