IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Tesla планира шестместен вариант на Model Y

Колата ще се произвежда в Китай от края на 2025 г., твърдят източници

10:41 | 03.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Justin Sullivan/Getty Images
Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

Tesla планира шестместен вариант на своя Model Y в Китай от края на 2025 г., съобщават двама запознати източници, докато американският автопроизводител се опитва да увеличи привлекателността на най-добре продаващия се, но остаряващ електрически автомобил, съобщава Ройтерс.

Tesla е поискала от доставчиците да се подготвят по съответния начин за двуцифрено увеличение на производството на Model Y във фабриката в Шанхай, казва един от източниците, поискал анонимност, тъй като планът още не е публичен.

Tesla не е отговорила веднага на искането за коментар.

Не е ясно как Tesla ще увеличи производството в завода си, който чака одобрение за разширяване върху 700 хил. кв.м бивша земеделска земя. Фабриката вече отчита увеличение от 6% на годишна база на местните и международните доставки на Model 3 пред периода януари-юни в резултат на миналогодишното представяне на подновена версия.

Tesla представи Model Y през 2020 г. и го обновява в рамките на проект под името Juniper, съобщи по-рано Ройтерс. Този вариант ще има пет места и ще стартира в началото на 2025 г., а не тази година, както е било планирано първоначално, казва вторият източник.

Добавянето на шестместния вариант подчертава натиска в Китай върху местните конкуренти, докато в САЩ Tesla приоритизира развитието на технологията за самостоятелно управление и роботакси.

Тези конкуренти представиха поне четири съперника на Model Y тази година, включително Onvo L60 на Nito и 7X на Zeekr, с по-широки интериори и на цени под тези на водещите модели.

Кросоувърът Model Y е най-добре продаваната кара в Китай сред всички задвижвания, с продажби между януари и юни от 207 800 автомобила, макар че седанът Seagull на BYD наваксва разликата.

Tesla очаква общите продажби в Китай да се увеличат през третото тримесечие поради силния растеж в по-малките градове, въпреки че сви търговския си персонал като част от глобални съкращения през май, сочейки подобрена рентабилност.

Продажбите могат да получат тласък и от въвеждането на функцията Full Self-Driving, планирано за Китай до края на годината.

Tesla продава седемместен Model Y в САЩ, но тесният трети ред би го направил непопулярен в Китай, казват източниците.

„Той дори не е достатъчно широк за голямо куче“, добавя един от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още