IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Делът на електромобилите в Норвегия вече достига 94% от общите продажби

Сега дизеловите и бензинови автомобили представляват около 2% от общите продажби в страната

08:23 | 03.09.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Регистрациите на електрически автомобили в Норвегия достигнаха нов рекорд миналия месец, водени от силното търсене Model Y на Tesla Inc., съобщава Bloomberg.

Около 94% от общо 11 114 продадени нови автомобила са електрически, съобщи Норвежката пътна федерация (OFV). Този бум се дължи на щедрите данъчни стимули, както и на редица предимства като възможността водачите на електромобили да използват автобусните ленти и да паркират на места, забранени за коли с двигател с вътрешно горене.

„Ако тази тенденция се задържи, скоро ще постигнем целта да имаме автопарк изцяло без емисии през 2025 г.“, изтъква директорът на OFV Ойвинд Солберг Торсен.

Налице е леко увеличение на годишна база в общия брой продадени коли, което предполага „леко подобрение в икономиката“ за хората, добавя той.

През август са продадени над 2000 броя Tesla Model Y, както и 932 броя Volvo EX30. Продажбите на Skoda Enyaq надхвърлят 700 броя.

Сега дизеловите и бензинови автомобили представляват около 2% от общите продажби в страната.

От началото на годината делът на електромобилите достига 87% от всички продажби.

Скандинавската страна с население от 5,5 милиона души има за цел да стане първата, която ще прекрати продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили - до 2025 г. Девет от десет нови коли, продадени в началото на тази година там, са задвижвани с батерии.

Ако повече държави последват примера на Норвегия, търсенето на петрол в световен мащаб може да достигне пика си по-рано от предвиденото. Международната агенция по енергетика (МАЕ) предвижда този пик преди 2030 г., като автомобилите и микробусите представляват повече от 25% от търсенето на петрол.

Електромобилите представляват 24,3% от 2,9-те милиона автомобила в Норвегия към средата на март, докато делът на бензиновите превозни средства достига 26,9%, става ясно от данни на Норвежката администрация за обществените пътища.

Това се равнява на преднина от близо 76 000 за бензиновите автомобили - доста под обема от 104 590 нови електромобили, продадени в Норвегия само през миналата година.

„Ако тази (тенденция) продължи през следващите 12 месеца, и като се има предвид, че продажбите на чисто бензинови автомобили сега са незначителни, по това време следващата година ще има повече електромобили по пътищата, отколкото автомобили на бензин, като има вероятност това да стане още преди края на тази година", коментира Роби Андрю, анализатор в мозъчния център CICERO.

На електрическите модели вероятно ще им трябват от три до четири години, преди да успеят да задминат и дизеловите модели по пътищата в Норвегия. За момента преднината на дизела пред електрическото задвижване като обем е около 370 хил. превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 43 минути
До: тъпко: Аз като човек, случайно бил в Норвегия, на няколко пъти вече си мисля, съдейки по интелекта ти, че трроллската фабрика за такива като теб трябва да е там някъде, в района на Хамерфест, И е крайно време да си ви съберат обратно, защото по-голямата част от европейците се раждат и оформят като манталитет и психика под щедро слънцегреене и имат други антропологични, социални и ментални черти. Казано като за по-гллупавки като теб, чемодан, вокзал и оро да се возиш на електрокари в Норвегия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
гъбко
преди 1 час
Тук е редно интелекта-икономист-пътеводна-звезда или mavi=тuквеник007=тошко_стоте_акаунта=mule2=zelka007 да се отчете с некой мега-галактически-пророчески проблясък за електриките. Само да му задам насока, норвежкият суверенен фонд е $1,3трлн вече, а бюджета на ру33ия е $415млрд. Тъй, да има трамплин за начален отскок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още