IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Целта на Volkswagen за производствен капацитет от 200 гигаватчаса не е "твърдо установена"

Производителят на автомобили ще следи как се развива търсенето на електрически превозни средства и ще се адаптира

16:37 | 23.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Целта на Volkswagen да изгради производствен капацитет от 200 гигаватчаса до 2030 г. не е "твърдо установена" и производителят на автомобили ще следи как се развива търсенето на електрически превозни средства, каза ръководителят на звеното за батерии пред германския вестник FAS в петък, цитиран от Ройтерс.

„Целта ни е реалистична, но не е твърдо установена. Изграждането на фабрики за акумулаторни клетки не е самоцел. Разширяването на заводите ще зависи от това как се развива пазарът на електрически автомобили“, каза Томас Шмал, според предварително публикувани откъси от интервюто, което трябва да излезе изцяло в неделя във Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Volkswagen заяви през 2021 г., че иска да изгради производствен капацитет до 240 гигаватчаса до 2030 г., от които 200 гигаватчаса ще бъдат построени от дъщерното ѝ дружество за батерии PowerCo. Компанията целеше шест фабрики в Европа до края на десетилетието.

Но Шмал преоценя тази цел няколко пъти оттогава насам, оставяйки да виси във въздуха въпросът дали производителят на автомобили ще построи допълнителни заводи, включително в Източна Европа, или ще разшири съществуващите.

Трите обявени централи на PowerCo – в испанската Валенсия, Онтарио в Канада и германския Залцгитер – имат общ капацитет до 170 гигаватчаса.

Заводите в Испания и Канада могат да бъдат разширени и остава да се види дали производителят на автомобили ще го направи, каза Шмал, без да дава подробности кога ще бъде взето решение по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още