IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Загубата на XPeng продължава да намалява през второто тримесечие

Междувременно приходите на концерна растат с 60% до 8,11 млрд. юана, отчасти благодарение на сътрудничеството му с Volkswagen

18:09 | 20.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нетната загуба на китайския производител на електромобили XPeng продължава да намалява през второто тримесечие на фона на по-силните продажби на електрически превозни средства, по-големите приходи от сътрудничеството с Volkswagen и подобрените маржове, пише Wall Street Journal.

Компанията отчете тримесечна нетна загуба от 1,28 млрд. юана, или 179,4 млн. долара, в сравнение със загубата от 2,80 млрд. юана година по-рано.

С изключение на разходите за възнаграждения, базирани на акции, и други елементи, коригираната нетна загуба на XPeng е 1,22 млрд. юана, намалявайки от 2,67 млрд. юана преди година.

Приходите за периода се покачиха с 60% до 8,11 млрд. юана, до голяма степен в съответствие с прогнозата за 8,12 млрд. юана. XPeng приписва по-високите приходи на увеличените доставки на превозни средства. Компанията изтъква, че партньорството ѝ с Volkswagen също е помогнало, като приходите от услуги и други дейности са се удвоили до 1,29 млрд. юана.

Компанията поддържа двуцифрен брутен марж, който се повишава до 14,0% през второто тримесечие от 12,9% за първото. Година по-рано маржът беше отрицателен в размер на -3,9%.

Подобреният брутен марж се дължи на „намаляването на разходите чрез техническо подобрение и приходите от техническо сътрудничество в нашето стратегическо партньорство с Volkswagen“, изтъква компанията.

XPeng добавя, че през следващите три години ще се появят още нови модели и подобрени версии на настоящите предложения.

„Напът сме да влезем в силен продуктов цикъл“, подчертава главният изпълнителен директор Сяопън Хъ.

Китайският производител на електромобили, известен със своята технология за автономно шофиране, се готви да разкрие цената на Mona M03 следващата седмица. Продажбите на новия модел, който ще се конкурира с други електромобили за масовия пазар, ще бъдат наблюдавани с повишено внимание. Анализаторите на Citi казват, че ниските нива на продажби може да помрачат печалбата на компанията за годината.

Цената на акциите на компанията е намаляла наполовина тази година на фона на брутална ценова война на китайския пазар и охлаждането на търсенето на фона на общото понижено вътрешно потребление.

Базираната в Гуанджоу компания е доставила 30 207 превозни средства през второто тримесечие, което е в съответствие с нейните насоки за 29 хил.–32 хил. броя.

За третото тримесечие XPeng прогнозира доставките да нараснат с 2,5%–12,5% на годишна база до 41 000–45 000 автомобила, а приходите да се увеличат с 6,7–15% до между 9,1 млрд. юана и 9,8 млрд. юана.

XPeng все още не е реализирала печалба от основаването си преди десетилетие. Компанията се стреми да използва своя напредък в технологията за автономно шофиране, докато работи за увеличаване на производството на най-конкурентния пазар на електромобили в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още