IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акционерите съдят Stellantis в САЩ след разочароващ финансов отчет

В иска се казва, че групата е завишила цената на акциите си през годината, като е издавала „изключително положителни“ оценки за запасите, цените и маржа

10:22 | 16.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Срещу Stellantis е заведено дело от акционери в САЩ, които казват, че европейско-американският автомобилен производител ги е измамил, като е прикрил растящите запаси от автомобили и други слабости, преди да публикува разочароващ финансов отчет, довел до спад в цената на акциите му, съобщава Ройтерс.

В жалбата, подадена в четвъртък във федералния съд на Манхатън, се казва, че Stellantis неправомерно е завишила цената на акциите си през по-голямата част от 2024 г., като е издавала „изключително положителни“ оценки за запасите, цените, новите продукти и оперативния марж.

Акционерите посочват, че истината е излязла наяве на 25 юли, когато Stellantis обявява, че коригираната оперативна печалба за първото полугодие е спаднала с 40% до 8,46 млрд. евро, под очакваните от анализаторите 8,85 млрд. евро.

„Този ​​иск е неоснователен и компанията възнамерява енергично да се защити“, изтъква от своя страна Stellantis в изявление, изпратено по имейл до Ройтерс.

Групата добавя, че коригираният марж на оперативната печалба е паднал под двуцифрената цел за цялата година.

Листнатите в САЩ акции на Stellantis поевтиняха с 9,9 на сто в две последователни сесии след обявяването на финансовите резултати.

Главният изпълнителен директор Карлос Таварес и главният финансов директор Натали Найт също са обвиняеми по делото.

Stellantis е създадена през 2021 г. чрез сливането на Fiat Chrysler с френската PSA. Нейните 14 марки включват Alfa Romeo, Citroen, Dodge, Jeep, Maserati, Opel, Peugeot, Ram и други.

Обичайно е акционерите да съдят компании в САЩ след неочакван спад на цените на акциите. Делото от четвъртък търси неуточнени щети за акционерите на Stellantis за периода между 15 февруари и 24 юли 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още