IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тексас съди General Motors заради нарушаване на личните данни на шофьорите

Компанията е събирала и продавала данните на застрахователи и други компании без съгласието на водачите

23:02 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

General Motors се сблъсква с дело, заведено от щата Тексас, който обвини автомобилния производител, че е инсталирал технология на повече от 14 милиона превозни средства за събиране на данни за шофьорите, които след това е продал на застрахователи и други компании без съгласието на водачите, съобщава Ройтерс.

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън казва, че делото е в резултат от разследване, обявено през юни за това дали няколко автомобилни производители са събирали и продавали големи количества данни без знанието на водачите.

Пакстън добавя, че данните на GM са били използвани за съставяне на „Резултати от шофирането“, оценяващи дали повече от 1,8 милиона шофьори в Тексас демонстрират „лоши“ навици като превишена скорост, прекалено рязко спиране, рязко завиване, не слагат предпазни колани или шофират късно през нощта.

Застрахователите, на които GM е продал данните, биха могли да ги използват, когато решават дали да увеличат таксите, да анулират полици или да откажат покритие, изтъква Пакстън.

Твърди се, че технологията е била инсталирана на повечето автомобили на GM, започвайки от моделната година 2015.

Пакстън изтъква, че практиката на GM е дилърите да карат потребителите, които току-що са завършили стресиращия процес на покупка или лизинг, да вярват, че записването в диагностичните продукти OnStar, които събират данните, е задължително.

„Компаниите използват инвазивни технологии, за да нарушават правата на нашите граждани по немислими начини“, посочва Пакстън. „Нашето разследване разкри, че General Motors е участвал в невероятни бизнес практики, които нарушават поверителността на тексасците и закона. Ще ги държим отговорни“.

GM отговори по имейл: "Водим дискусии с офиса на главния прокурор и преглеждаме жалбата. Споделяме желанието да защитим поверителността на потребителите".

Тексас заведе делото в щатския съд в окръг Монтгомъри, близо до Хюстън.

Щатът иска унищожаване на неправомерно събраните данни, обезщетение за шофьорите, граждански глоби и други средства за защита при нарушения на Закона за измамните търговски практики в Тексас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още