IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шведската Polestar започва производство в САЩ, за да избегне митата на Вашингтон

Компанията ще използва фабриката на Volvo в Южна Каролина, за да изгражда електрическия модел Polestar 3

22:33 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Polestar Automotive Holding UK Plc започна производството на своя електрически модел Polestar 3 в САЩ, за да избегне наложените от Вашингтон мита върху произведените в Китай електрически превозни средства, съобщава Bloomberg.

Производството на модела, чиято цена започва от 73 400 долара, беше отложено заради проблеми със софтуера. Сега превозното средство ще се сглобява във фабриката на Volvo в Риджвил, Южна Каролина. Polestar 3 ще се продава в САЩ и Европа. От февруари той се произвежда в завод в Чънду, Китай.

Това е решаваща стъпка за базирания в Швеция производител, който се бори с оперативни предизвикателства, задълбочаващи се загуби и нарастващо търговско напрежение между Китай и Запада. Polestar съкращава работни места, за да намали разходите.

Polestar се готвеше да обособи производство в САЩ още преди Вашингтон да разкрие мащабни увеличения на митата върху електромобилите, внасяни от Китай, през май. Като част от стремежа си да разнообрази производствения си отпечатък, компанията ще започне производството на SUV-а Polestar 4 в Южна Корея следващата година. Компанията също така работи по планове за производство на бъдещи модели в Европа.

Polestar достави около 20 000 автомобила през първата половина на годината с планове за разширяване на седем нови пазара през 2025 г. Компанията обяви по-рано, че нейните модели Polestar 3 и 4 ще ѝ помогнат за увеличаване на продажбите до повече от 155 000 автомобила през 2025 г.

Volvo Car и Polestar се контролират от китайската група Geely. През юни Volvo заяви, че отлага доставките в САЩ на своя най-продаван изцяло електрически модел EX30, който се сглобява в Китай, в резултат на повишаването на митата.

Polestar ще представи отчета си за второто тримесечие на 29 август.

През юли Volvo, която има дял в Polestar, обвини европейските мита върху електрическите автомобили, произведени в Китай, които ще засегнат един от ключовите електрически модели на шведския автомобилен производител, докато се стреми да прехвърли производството в Белгия. Въпреки че отчете по-добри от очакваните резултати за второто тримесечие, Volvo понижи прогнозата си за ръста на продажбите за тази година до 12%-15% от 15% преди това.

Междувременно Polestar обяви, че ще извърши допълнителни съкращения на разходите, след като загубата на производителя на електромобили се задълбочи през първото тримесечие на фона на ценовия натиск и опасенията относно търговските бариери. Шведският производител отчете оперативна загуба от 232 млн. долара за периода януари-март, с 5% повече от същото време на миналата година.

След два кръга на съкращения на работни места – намаляване на персонала с 10% през 2023 г. и след това с още 15% – Polestar заяви, че адаптира своя бизнес план, който ще включва „допълнителни смекчаващи действия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още