IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приятелството между Тръмп и Мъск се сблъсква с най-големия автомобилен синдикат в САЩ

United Auto Workers подава регулаторна жалба след двучасовия разговор между кандидат-президента на републиканците и шефа на Tesla

17:33 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият синдикат на служителите в американския автомобилен сектор United Auto Workers Union (UAW) е подал жалба до Националния съвет по трудови отношения (NLRB) срещу Доналд Тръмп и главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск, като ги обвинява в опити за сплашване на работниците, съобщава Ройтерс.

Не е ясно дали NLRB ще предприеме действия срещу кандидат-президента на републиканците за коментарите му в понеделник по време на двучасов разговор с Мъск, който беше излъчен в социалната платформа X.

UAW се фокусира върху забележките на Тръмп, докато профсъюзът се обединява зад кандидата за президент на Демократическата партия Камала Харис и насърчава своите близо 400 хил. представители да гласуват за нея вместо за Тръмп. Въпросът е особено актуален в щати с неясен краен резултат като Мичиган, които могат да определят кой ще спечели Белия дом през ноември.

UAW се обяви в подкрепа на Харис в края на юли.

По време на разговора между двамата Тръмп направи комплимент по адрес на Мъск заради способността на главния изпълнителен директор да намалява разходите, като каза, че няма да толерира работниците да стачкуват.

Мъск отвърна на коментара със смях, но не отговори, което затруднява NLRB да го държи отговорен за отправените незаконни заплахи към служители в неговите компании, коментира Уилма Либман, председател на NLRB при бившия президент на САЩ Барак Обама.

Съгласно федералния закон работниците не могат да бъдат уволнявани поради стачка, а заплахата за това е незаконна съгласно Националния закон за трудовите отношения, изтъкват от UAW.

След предприетите мерки от страна на профсъюза във вторник, Мъск разкритикува президента на UAW Шон Фейн в публикация в X, визирайки двама бивши президенти на профсъюза, които са влезли в затвора за подкупи и корупция. „Въз основа на последните новини, изглежда, че този човек ще се присъедини към тях!“, посочи Мъск.

Назначен от съда наблюдател на UAW разследва няколко синдикални ръководители, включително твърдения, че Фейн е отмъстил на член на неговия борд, когато лицето не е предприело действия, които биха облагодетелствали приятелката на Фейн и нейната сестра.

Представители на кампанията на Тръмп казват, че обещаните от него 100% мита върху китайския внос ще укрепят индустрията, докато политиките на Харис за електромобилите вредят на американското производство.

„Този ​​несериозен съдебен процес е безсрамен политически трик, предназначен да подкопае огромната подкрепа за президента Тръмп сред американските работници“, изтъква старши съветникът на кампанията на Тръмп Брайън Хюз, цитиран от Ройтерс.

Кампанията на Харис за момента не предоставя коментар по темата.

Ройтерс припомня, че Фейн и Тръмп са си разменяли критики в миналото.

„И Тръмп, и Мъск искат хората от работническата класа да седнат и да млъкнат, и те се смеят на това открито. Това е отвратително, незаконно и напълно предвидимо от тези двама клоуни“, посочва Фейн.

Тръмп призова профсъюзният лидер да бъде уволнен, като каза, че той е отговорен за отслабването на автомобилното производство в САЩ.

Членовете на UAW в Мичиган са склонни да застанат на страната на демократите, докато симпатизиращите на Тръмп работници организираха свои митинги през последните седмици.

В президентската надпревара през 2020 г. 62% от домакинствата в Мичиган с член на профсъюза гласуват за президента Джо Байдън, което му помогна да спечели щата, сочи анализ на Edison Research. За разлика от това, профсъюзните домакинства са разделени при 53% за Тръмп и 40% за Хилъри Клинтън през 2016 г., когато тя загуби надпреварата.

Шон О'Брайън, президент на Teamsters, друга ключов синдикат, заяви по адрес на коментарите на Тръмп: „Уволняването на работници за организиране, стачкуване и упражняване на правата им като американци е икономически тероризъм“.

Синдикатът е поискал възможност за изказване на предстоящия Национален конгрес на Демократическата партия, но не е получил отговор, разкрива говорителят Кара Дениз.

NLRB има ограничени правомощия да наказва незаконни трудови практики и процесът често продължава години. В случаи, включващи незаконни заплахи, бордът може да нареди на работодателите да се въздържат от подобно поведение и да публикуват съобщения на работното място, информиращи работниците за техните права. Синдикатите могат също да използват благоприятни решения от NLRB, за да ангажират работниците, които се опитват да организират.

Фейн е подал отделни жалби до NLRB срещу кампанията на Тръмп и Tesla, определяйки Тръмп и Мъск като представители на работодателите, твърдейки, че и двамата са направили изявления, предполагащи, че „ще уволнят служители, ангажирани в защитена съгласувана дейност, включително стачки“.

NLRB има юрисдикция над кампанията на Тръмп като работодател, но не и върху самия Тръмп.

Миналата година UAW започна шестседмична стачка срещу трите големи автомобилни компании в Детройт – General Motors, Ford и Stellantis, за да си осигури по-изгодни трудови договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още