IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Mercedes и BMW разкриха имената на своите доставчици на батерии в Южна Корея

Компаниите отговарят на призива на Сеул всяка автомобилна компания да посочи точния произход на използваните батерии след разследване относно безопасността

08:08 | 14.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейските звена на Mercedes-Benz Group и BMW разкриха за първи път имената на компаниите, които доставят интегрираните в техните електромобили батерии, след като възпламеняване на електрическо превозно средство в подземен паркинг в страната предизвика национално разследване относно безопасността на този тип задвижване, съобщава Bloomberg.

Германските производители на автомобили разкриха доставчиците на батерии за своите електрически модели на уебсайтовете си, след като Hyundai Motor Co. и Kia Corp. споделиха имената на партньорите си през последните дни. На среща във вторник правителството заяви, че планира да посъветва всички производители на електромобили доброволно да разкрият имената на доставчиците на батерии и да предложат безплатни проверки на собствениците.

Базираните в Южна Корея автомобилни производители предприемат превантивни действия, за да отговорят на нарастващите страхове относно безопасността на електромобилите, след като изключен електрически седан на Mercedes-Benz се запали в жилищен комплекс по-рано този месец. Инцидентът доведе до евакуацията на 200 семейства и предизвика призиви за по-строги правителствени мерки по отношение на електромобилите.

Пълното разкриване на производителите на батерии е рядък ход от автопроизводителите, тъй като информацията обикновено е поверителна. Въпреки че Mercedes не уточни коя компания е произвела батерията в колата, участвала в пожара, местните медии я идентифицираха като китайската Farasis Energy. Министерството на транспорта е посъветвало Mercedes да извърши специална проверка на въпросното превозно средство.

Mercedes-Benz Korea предлага безплатни проверки за всичките си електрически модели от сряда. Отделно компанията обяви планове да дари около 4,5 млрд. вона (3,3 млн. долара), за да помогне на жителите, засегнати от експлозията, въпреки че разследването на пожара все още продължава.

Farasis беше класирана на 15-о място сред световните производители на батерии, показва проучване на BloombergNEF, което се отнася до производствения капацитет между 2023-2025 г. Тя започва да доставя батерии на Mercedes през 2018 г. като част от осемгодишен договор с германския автомобилен производител, който става стратегически инвеститор в компанията през 2020 г.

„Трудно е да се каже на този етап дали батериите на Farasis са проблемът, но сега обществото смята, че рискът е по-висок при по-малките производители на батерии, отколкото при големите производители като CATL или корейските компании“, коментира Юн Джунуон от DS Asset Management Co.

Службата за координация на правителствената политика ще обяви всеобхватни мерки през септември за справяне с рисковете около безопасността на електромобилите след обсъждане със съответните министерства и експерти от индустрията, става ясно от заявление на ведомството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още