IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Може ли България да е конкурентна в привличането на китайски производители на електромобили

Ще построи ли Dongfeng завод у нас, коментира Юлиан Чебишев, представител на Voyah в нашата страна

20:30 | 09.08.24 г. 3
Снимка: Chris Ratcliffe/ Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/ Bloomberg

Огромен проблем за България е да привлече инвеститори заради липсата на редовно правителство. Китайският производител на електромобили Dongfeng иска дългосрочно виждане и спазване на поетите уговорки за четири-пет години напред и инициативата трябва да дойде от държавата, а не от частния сектор или неправителствени организации. Този коментар в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Юлиан Чебишев, представител на Voyah в България.

Според него страната ни има „уникална възможност“ да има завод за електромобили с навлизането на китайските производители в Европа. Той посочи, че 27 са страните, които кандидатстват за такъв завод, а производителите, които са склонни да инвестират, са значително по-малко. Юлиан Чебишев се надява, че нашата страна ще има проактивен подход в тази ситуация.

Той разкри, че Dongfeng на този етап има подписано единствено споразумение за конфиденциалност, но това, по думите му, не означава, че инвестицията ще се случи в Италия. „Италианското правителство е доста проактивно и не се стигна до визита и оглед в Бургас, отбеляза Юлиан Чебишев. И напомни, че редица лидери европейски лидери – Виктор Орбан и Джорджия Мелони посетиха Китай с цел привличане на инвестиции, изключение не прави и турският президент Реджеп Ердоган.

Експертът е категоричен, че преговори с инвеститори не могат да бъдат водени от служебен кабинет. „Две са необходимите условия за успех – редовно правителство с дългосрочна перспектива и премиер, който да е активен по отношение на комуникация и посещения в Китай“, подчерта той.

Юлиан Чебишев смята, че България е отворена за нови марки автомобили. „Няма значение дали става въпрос за Китай или друга държава. Ние сме възприемчиви, когато става въпрос за устойчива формула между качество и цена. Българският потребител на нови автомобили не страда толкова по марката, ако види по-добро предложение на пазара“, коментира българският автомобилен пазар експертът.

Защо остава трудна достъпността на електромобили за масовия потребител в Европа?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 15 минути
От 33 години няма Правителство което да може да реши проблемите на страната както и някаква Държавна политика някакви стратегически планове . Най важното трябва да се промени начинът на мислене с тоя манталитет нито един сериозен инвеститор не би направил сериозни инвестиции за по голям период от време защото не знае , след една година всичко може да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 33 минути
Може ли България да е конкурентна в привличането на китайски производители на електромобили? Те с *** не се занимават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 час
никъффф шанс ... в Поднебесната си имат обеца - Баховица ... :))) ... освен това , прецаквацията с Шкода е твърде прясна ... партия геп на Бащицата и шиши/доган требе да извън властта , тъй че както писах , никъффф шанс ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още