IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индийската Ola Electric достигна оценка от близо 5 млрд. долара при дебюта си

Набраните средства от първичното публично предлагане, най-голямото в Индия от началото на годината, ще се използват за научноизследователска и развойна дейност

10:49 | 09.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Ola Electric Mobility скочи с 20% при борсовия дебют на компанията в Мумбай, с което пазарната ѝ капитализация достигна 4,8 млрд. долара, докато инвеститорите залагат на ускореното приемане на електрически модели на най-големия пазар за двуколесни превозни средства в света, съобщава Ройтерс.

Акциите достигнаха стойност от 76 рупии (0,91 долара) при първичното публично предлагане (IPO) на компанията, преди да поскъпнат до 91,20 рупии (1,09 долара) в първия ден на търговия.

IPO-то на Ola Electric на стойност 734 млн. долара, най-голямото в Индия от началото на 2024 г., привлече около 1,8 млрд. долара оферти миналата седмица.

Компанията се превърна в най-големия производител на електрически скутери в Индия, където приемането на екологични превозни средства все още се бави, но нараства устойчиво, тъй като правителството на премиера Нарендра Моди насърчава използването на чистата енергия.

Подобряването на настроението на фондовия пазар също спомогна за поскъпването на акциите на Ola, коментират анализатори. Индексът Nifty 50 напредва с около 1,3% за последните четири сесии, след като се срина с 2,7 на сто в понеделник на фона на опасенията за рецесия в САЩ.

С пазарен дял от 39% към юли, Ola Electric доминира при продажбите на електрически скутери в Индия, след като пусна първия си модел едва преди три години.

Навлизането ѝ в сегмента на електрическите скутери разтърси пазара, принуждавайки утвърдените компании да предприемат промени в стратегиите си.

Анализаторите казват, че инвеститорите също са оптимисти за разширяването на бизнеса на Ola Electric при мотоциклетите, които представляват две трети от индийския пазар за двуколесни превозни средства. Очаква се компанията да представи своята гама от електрически мотоциклети следващата седмица.

Въпреки че приходите на Ola скочиха, тя все още е далеч от печалба. През годината до края на март продажбите ѝ са нараснали с 90% спрямо предходната година, но загубата ѝ се е увеличила с 8%.

Компанията, която ще получи около 660 млн. долара от своето IPO, планира да инвестира по-голямата част от средствата в научноизследователска и развойна дейност и в своето звено за производство на батерийни клетки.

Ola Electric подкрепи своята рентабилност чрез производството на клетки за своите скутери, което трябва да ги направи по-достъпни в ценово отношение. Фирмата се стреми към търговско производство на такива клетки до началото на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още