IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Взрив на електромобил предизвика забрани в сгради и паркинги в Южна Корея

Експлозията доведе до евакуацията на над 200 семейства

10:16 | 07.08.24 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Екипите, управляващи офис сгради и комплекси с апартаменти в Южна Корея, обмислят мерки, с които да адресират риска от пожар, след като експлозия на електрически автомобил доведе до евакуацията на над 200 семейства, съобщава Bloomberg.

Изключен от контакта седан на Mercedes-Benz е избухнал в пламъци миналия четвъртък в подземен паркинг на жилищна сграда в Инчеон, западно от Сеул, съобщават противопожарните власти. Над 700 живущи са били евакуирани заради спиране на водата и електричеството, а огънят е повредил около 140 автомобила, заявиха местните власти. 23 души са били хоспитализирани.

Няколко офис сгради сега забраняват електрически автомобили да влизат и паркират вътре, показват съобщения в социалните медии, а някои домоуправители съветват собствениците на електрически автомобили да бъдат внимателни, когато зареждат колите си.

Инцидентът разтърси обществеността в Южна Корея в момент, когато ръстът на продажбите на електромобили в световен мащаб се забавя. Въпреки че пожарите на автомобили с двигател с вътрешно горене са много по-често срещани, негативните настроения към електромобилите и риска от пожар, който батериите могат да донесат, увеличават причините, поради които потребителите избягват да купуват електрически автомобил, включително по-високи първоначални разходи и липса на надеждна инфраструктура за зареждане.

Mercedes-Benz Korea ще сътрудничи напълно на властите за разследване на причината за пожара, но отказва да коментира повече, според изявление.

Тъй като в социалните медии в Южна Корея сега активно се обсъжда безопасността на батериите за електромобили, някои хора преосмислят предстоящите си покупки на автомобили.

Потребителите на онлайн чат на общността на Tesla са обсъждали във вторник дали да отменят поръчките си, а един собственик на електрически автомобил се оплаква, че компанията доставчик е отказала да закара колата му до остров Чеджу. Друг собственик твърди, че офис сградата му е спряла използването на зарядни устройства за електрически автомобили.

Според доклад от 2023 г. на Националната противопожарна агенция на Южна Корея броят на запалващите се коли се увеличава всяка година както за превозните средства с двигатели с вътрешно горене, така и за електромобилите поне от 2017 г. насам. Обикновено е по-трудно да се изгаси пожар на електромобил, тъй като пожарите от литиево-йонна батерия са с по-висока температура и траят по-дълго от бензиновите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 минути
До: evlogi https://***.youtube.com/watch?v=OaFwfpSFxW8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 12 минути
До: evlogi гугъл -- кола се запали.... и четеш! Цял живот трябва да ви учиме, ей... и ти казах да не пишеш по теми от които грам не разбираш! ... че и ти личи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 22 минути
Дори и да е вярно това,което пише коментар номер едно, в което много се съмнявам, запален автомобил с ДВГ се угася за няколко минути с обикновен пожарогасител.Угасянето на запален електромобил си е почти херкулесовска задача.Може да отнеме часове и огромно количество химикали...А тези цитираните цифри във въпросния коментар са фантасмагория.Ако са верни, в България би трябвало да има 45 000 самозапалвания на коли с ДВГ годишно.Който е чул дори за едно такова, моля да сподели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 47 минути
До: zelka007 ти сега, като си купиш да тестваш една електрическа баничарка, вземи я запали и ни разкажи как я гасиш и дали е същото като да гасиш бензиновата баничарка. Даже може някоя статия да напишеш в инвестора, на всички ще им е интересно да прочетат какво е написал експерт от твойта величина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
zelka007
преди 1 час
хилядите самозапалвания на дизели и бензинови автомобили на година не правят на никой впечатление , но когато се запали една електричка всички се вторачват в нея ... :))) ... темата се преекспонира излишно . статистически самозапалванията при електричките се различават от ДВГ със стотици порядъци . възможност за самозапалване при електрички 25 на 100,000 , при ДВГ 1530 на 100,000 ... това е реалността друзя антиваксъре-газовици !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още