IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството прави спешни промени в наредбата за годишните технически прегледи

Заради казуса с проблеми при диагностиката премиерът освободи изпълнителния директор на „Автомобилна администрация“ Борислав Муеров

16:59 | 02.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Правителството прави спешни промени в наредбата за годишните технически прегледи на автомобилите. Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев по време на парламентарния контрол. Причините са в проблеми, настъпили по време на годишните технически прегледи на автомобилите след въвеждане на нова електронна система, която отчита изгорелите газове и подава информацията от измервателните уреди само автоматично по електронен път.

Оказва се, че много от леките коли, някои съвсем нови модели от последните години, не могат да покрият изискванията в тестовете. В същото време, собственици на автомобили на повече години с дизелови двигатели минават тестовете. Данните от прегледите вече автоматично се предават от пунктовете към Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", което прави невъзможни фиктивните проверки.

По време на парламентарния блицконтрол депутатът от "Възраждане" Ангел Славчев настоя премиерът да каже кога следващата седмица ще има междуведомствена работна група, която да изработи промени в наредбата, защото депутати от партията му искат да участват в обсъждането им.

Премиерът обеща, че ще предприеме възможно най-бързи действия, както и че изготвените промени ще минат по късия срок за обществено обсъждане, който е 14 дни.

"В резултат на всичките действия, които сте предприели, онзи ден подписах предложение до министъра на транспорта за освобождаване на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", съобщи Димитър Главчев. След искането на Георги Гвоздейков в петък Борислав Муеров е освободен от ръководството на агенцията. 

Борислав Муеров е дългогодишен служител на МВР. Преди да оглави "Автомобилна админстрация", той заемаше различни ръководни длъжности, включително и като началник на полицията в Стара Загора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 02.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 1 час
Ето нещо изключително характерно за държавното управление в България.Прави се нещо глупаво и необмислено и после се търчи спешно да се оправя, като най-често в процеса нещата се объркват и 0сират още повече. Показателно и за нивото на компетентност в същото това управление и държавната администрация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още