IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Uber ще използва електромобили на BYD, за да разшири глобалното си присъствие

Партньорството, което ще стартира в Европа и Латинска Америка, ще предложи на шофьорите на американската компания достъпни цени и финансиране

20:35 | 31.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Uber и китайският автомобилен производител BYD обявиха, че са постигнали споразумение за партньорство за въвеждане на 100 хил. електромобила към платформата на американската компания.

Партньорството, което ще стартира в Европа и Латинска Америка, ще предложи на шофьорите достъпни цени и финансиране за електромобилите на BYD. Това ще помогне на платформата на Uber да се разшири до пазарите в Близкия изток, Канада, Австралия и Нова Зеландия, съобщава Ройтерс.

Високите цени на електрическите превозни средства и увеличените разходи по заеми действат като бариери пред приемането на електромобилите през последните две години, което доведе до нарастване на търсенето на хибриди.

Растящата загриженост за изменението на климата и належащата необходимост от намаляване на емисиите на парникови газове дадоха тласък на глобалния процес на електрификация в транспортния сектор.

Uber и BYD ще предложат на шофьорите на първия отстъпки за поддръжка на превозни средства, зареждане, финансиране и лизинг, в зависимост от пазара, за да подкрепят прехода към електрически превозни средства.

„Когато шофьор на Uber премине към електромобил, той може да осигури до четири пъти повече ползи относно емисиите в сравнение с обикновен шофьор“, изтъква изпълнителният директор на Uber Дара Хосровшахи.

Компаниите добавиха, че ще работят заедно, за да интегрират превозните средства на BYD с технологии за автономно управление в платформата за организиране на превози.

Американският съперник на BYD Tesla е напът да представи свой вариант на роботакси през октомври в опит да разшири източниците си на приходи, след като продажбите ѝ се свиха през първите две тримесечия на годината.

BYD надмина Tesla миналата година като най-големия производител на електрически превозни средства в света, въпреки че воденият от Илон Мъск концерн се върна на първото място тази година.

Uber заяви през януари, че работи с Tesla за насърчаване на използването на електромобили от своите американски шофьори, тъй като има за цел да стане въглеродно неутрална в градовете в САЩ и Канада до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още