IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Toyota получи заповед за корекция от Токио за сертификационните тестове

Засегнати са седем модела, от които шест се изнасят отвъд граница

17:02 | 31.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Главният изпълнителен директор на Toyota Коджи Сато. Снимка: Bloomberg L.P
Главният изпълнителен директор на Toyota Коджи Сато. Снимка: Bloomberg L.P

Toyota Motor Corp. е получила първата по рода си заповед за корекция от японското правителство, след като разследване установи, че седем от нейните модела автомобили не са били правилно сертифицирани за масово производство, съобщава Bloomberg.

Четири от седемте модела в момента се произвеждат, докато шест от тях се изнасят отвъд граница.

Министерството на транспорта казва, че се е свързало със съответните регулатори в тези страни, за да проверят безопасността на превозните средства.

„Открихме нередности, които бяха големи и умишлени“, разкрива служител на транспортното министерство, преди ведомството да връчи заповедта на главния изпълнителен директор на Toyota Коджи Сато.

Министерството призова Toyota да подобри корпоративната си култура, така че неправомерното поведение да не се повтаря.

Това довежда общия брой на моделите на Toyota, които сега са под наблюдение, до общо 14 - смущаващо развитие, след като самият производител заяви, че не е открил допълнителни  случаи на нередности при вътрешно проучване.

Правителството обяви по-рано тази година, че е открило нередности в сертифицирането на превозни средства в рамките на пет японски автомобилни производители, след проведено широко разследване, свързано със скандали в две дъщерни дружества на Toyota през декември.

Моделите, обхванати от заявката за корекция, включват SUV-овете RAV4 и Harrier, миниванове Noah и Lexus LM, както и хибридния Prius.

Министерството нареди на Toyota да представи планирани контрамерки в рамките на един месец.

Ръководството на групата не е било достатъчно ангажирано в процеса на сертифициране, признават от Toyota. „Гледайки напред, ще внедрим по-добро управление на данни и други структури, за да гарантираме правилното тестване“, изтъква компанията.

Междувременно Сато се извини на клиентите за „безпокойството и за зависимостта на компанията от фабричните работници“. Той допълни, че всички превозни средства са безопасни за употреба.

През юни японското министерство на транспорта спря доставките на шест вида превозни средства - включително три, произведени от Toyota - след като проучване разкри, че в някои случаи производителите на автомобили са предоставили неверни данни или са използвали модифицирани тестови превозни средства по време на тестове за безопасност при сблъсък.

Правителството нареди на почти 90 производители да преразгледат процедурите си за тестване и да докладват своите оценки, след като през декември и януари бяха разкрити продължили десетилетия измами в Daihatsu Motor Co. и Toyota Industries Corp.

Hino Motors Ltd. беше разследвана година по-рано за фалшифициране на данните за емисиите от проведени тестове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още