IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Stellantis няма намерение да продава Maserati

Групата подчерта своята ангажираност към всички активи в своето портфолио от марки

15:56 | 31.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Stellantis няма намерение да продава своя бизнес с луксозни автомобили Maserati или да обединява подразделението с други италиански луксозни групи, обяви френско-италианската група, цитирана от Ройтерс.

„Stellantis заявява отново непоколебимата ангажираност към светлото бъдеще на Maserati като уникалната луксозна марка от 14-те бранда на Stellantis“, изтъква автомобилния производител, като същевременно потвърждава ангажимента си към цялото портфолио.

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес предупреди миналата седмица, че ако губещите марки на компанията „не правят пари, ние ще ги закрием“.

Коментарите му бяха предхождани от слабия финансов отчет на групата за първото полугодие.

Компанията майка на Chrysler и Peugeot не публикува данни за представянето на отделните марки, с изключение на Maserati, която отчете коригирана оперативна загуба от 82 млн. евро за първата половина на годината.

Някои анализатори отбелязаха, че Maserati вероятно може да се превърне в цел за продажба, докато други марки като Lancia или DS може да са изложени на риск от закриване, като се има предвид незначителният им принос към общите продажби на групата.

Междувременно Stellantis продължава да се сблъсква с проблеми на пазара на електромобили. Компанията е готова да се „бори“ за своето място на пазара на електрически превозни средства в Европа срещу силната конкуренция от страна на китайските производители на автомобили, заяви Таварес по-рано този месец.

По думите му вторият по големина производител на леки коли в Европа ще демонстрира, че „работим усилено, ще покажем, че имаме правилната технология, че сме много яростен конкурент".

Паралелно с електрификацията Stellantis ще разшири гамата си от достъпни хибридни превозни средства до 36 модела в Европа до 2026 г., за да отговори на нарастващото търсене на този тип задвижване.

Групата, създадена чрез сливането през 2021 г. между производителя на Peugeot, PSA Group, и Fiat Chrysler, обяви, че ще предложи 30 хибридни модела тази година в рамките на девет от своите 14 марки, включително Fiat, Peugeot, Jeep и Alfa Romeo, и ще пусне още шест през следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още