IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доставчикът на авточасти Forvia ще пренесе партньорството си с BYD в Европа

Междувременно компанията преговаря с редица китайски автопроизводители, които искат да се установят в Стария континент, за да намали зависимостта си от BYD

16:57 | 24.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Седмият по големина доставчик на автомобилни части в света Forvia ще пренесе своето партньорство с китайския гигант при производството на батерии и електромобили BYD в Европа, пише Ройтерс.

Forvia обяви, че двете компании ще работят заедно в новата фабрика на BYD в Унгария, като продължение на сегашното им партньорство в Азия.

„Нашето сътрудничество вече доведе до значителни постижения в Азия и сме уверени, че това разширяване ще доведе до по-нататъшни иновации и растеж на европейския пазар“, изтъква главният изпълнителен директор на Forvia Патрик Колер, цитиран от Ройтерс.

Производители на автомобилни части като Forvia, ударени от охлаждането на глобалните продажби на автомобили, се стремят да се възползват от ситуацията, докато китайските автомобилни концерни се разширяват в световен мащаб, изграждайки фабрики на други пазари, включително в Европа.

Forvia вече доставя автомобилни компоненти, в това число седалки, електроника и софтуер за азиатското автомобилно производство на BYD чрез седем съвместни завода в Китай. Предприятието включва също специален център за научноизследователска и развойна дейност в Шънджън и нова фабрика за седалки в Тайланд.

Все още обаче няма информация за мащаба на партньорството в Унгария и какви продукти ще доставя Forvia.

Компанията обяви през април, че преговаря с редица китайски производители на автомобили, които искат да се установят в Европа, и че планира да намали зависимостта си от BYD, след като автомобилният производител отчете най-слабия си ръст на тримесечната печалба от 2022 г. през първите три месеца на тази година.

Самата Forvia също изпитва затруднения по отношение на растящите разходи на фона на ускоряващия се преход към електромобили. През февруари компанията обяви, че е готова да съкрати приблизително 13% от европейската си работна сила през следващите пет години с планове да използва изкуствен интелект (ИИ), за да се конкурира по-добре с азиатските си съперници.

Ангажиментът на компанията да оптимизира бизнеса си включва промени в регионалното производство, персонала и разходите за научноизследователска и развойна дейност, за да бъде в крак с фундаменталните промени в индустрията, изтъква Колер.

Forvia, която от 2022 г. включва френския доставчик Faurecia и германския производител на осветление и електроника Hella, планира да използва изкуствен интелект, за да оптимизира разходите за разработка. Това също така ще намали свръхкапацитета чрез съкращения на персонала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още