IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BYD планира агресивно разширяване на своята търговска мрежа във Виетнам

Тринадесет представителства ще отворят врати на 20 юли, като автомобилният производител се надява да увеличи техния брой до около 100 до 2026 г.

10:00 | 20.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на електрически превозни средства BYD очерта планове за агресивно разширяване на дилърската си мрежа във Виетнам, докато отваря своите първи търговски обекти в страната, с което предизвиква местния конкурент VinFast, съобщава Ройтерс.

Тринадесет представителства на BYD ще отворят врати в събота (20 юли), като автомобилният производител се надява да увеличи техния брой до около 100 до 2026 г.

Първоначалната продуктова гама от три модела, която включва компактния кросоувър Atto 3, ще се увеличи до шест от октомври.

Всички модели на BYD за Виетнам засега ще се внасят. Правителството на страната казва, че миналата година компанията е решила да построи фабрика за производство на електрически автомобили в северната ѝ част, но тези планове са се забавили.

„BYD води преговори с редица населени места във Виетнам за оптимизиране на плана за завода“, изтъкват представители на концерна.

Atto 3 ще се предлага на цена от 766 млн. донга (30 300 долара), малко повече от началната цена от 675 млн. донга за VF 6 на VinFast.

Подобно на BYD, VinFast вече не произвежда превозни средства с бензинови двигатели. Но има много по-малък бизнес успех спрямо китайския си конкурент, който се превърна в най-големия производител на електрически автомобили в света.

VinFast продаде 32 000 електромобила във Виетнам миналата година, като повечето от превозните средства са доставени на звено на компанията майка Vingroup.

Британският кредитор HSBC изчисли през май, че годишните продажби на електрически двуколесни превозни средства и електрически автомобили във Виетнам могат да нараснат от под 1 млн. броя през 2024 г. до повече от 2,5 млн. роя до 2036 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 20.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още