IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп се ангажира да прекрати програмата за електромобили, ако стане президент

Кандидатът за президент на републиканците обяви като „измама“ стремежите на администрацията на Джо Байдън към стимулиране на зелените индустрии

13:00 | 19.07.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп използва речта си, когато беше официално номиниран за кандидат-президент на Републиканската партия, за да се прицели в политиките на президента Джо Байдън за електрически превозни средства, обещавайки да предприеме действия срещу тях в своя първи ден на поста, съобщава Bloomberg.

„Ще прекратя програмата за електрическите превозни средства в първия си ден“, каза Тръмп в обръщението си към Националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки. Този ход ще доведе до „спасяване на американската автомобилна индустрия от пълно заличаване, което се случва в момента, и спестяване на хиляди долари на американските клиенти“, изтъкна той.

Въпреки че администрацията на Байдън няма конкретна програма за налагане на електрически превозни средства, критиците на новите ограничения за замърсяването на въздуха, издадени от Агенцията за опазване на околната среда (ЕРА) през март, казват, че това е незаконно принуждаване на автомобилните производители да продават електромобили.

Забележките на Тръмп относно електрическата мобилност бяха последвани от неговите критики относно Закона за намаляване на инфлацията (IRA) и стимулирането на зелените индустрии, определяйки ги като „измама“. Той каза, че вместо това ще насочи парите към проекти като пътища, мостове и язовири, въпреки че не е ясно как ще изпълни обещанието.

Тръмп не крие презрението си към електрическите превозни средства, твърдейки, че те не работят и ще бъдат от полза за Китай и Мексико, докато ощетяват американските автомобилни работници. Байдън, за разлика от него, превърна прехода към автомобили с електрическо задвижване в една от основните си климатични и индустриални политики и си постави за цел да увеличи до 50% на електромобилите от общите продажби до 2030 г.

Миналата седмица администрацията на Байдън сигнализира, че ще даде на General Motors и компанията майка на Chrysler, Stellantis, с почти 1,1 млрд. долара безвъзмездни средства за преобразуване на съществуващи монтажни заводи за електрически превозни средства и компоненти. Министерството на енергетиката обяви 1,7 млрд. долара планирани безвъзмездни средства за подпомагане на финансирането на преустройството на 11 „застрашени“ завода в осем американски щата, за да се даде възможност за производство на 1 млн. електромобила годишно, да се запазят 15 хил. съществуващи работни места и да се създадат 3 хил. нови позиции.

Парите са за заводи в Мичиган, Охайо, Пенсилвания, Джорджия, Илинойс, Индиана, Мериленд и Вирджиния - някои от които са от решаващо значение за президентските избори през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 30 минути
До: evlogi Когато един продукт е по-добър, не се нуждае от субсидии и административна принуда, за да се наложи.Ам.а били скъпи---- Колко според тебе субсидията зада купиш електричка в щатите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 час
*Доналд Тръмп се ангажира да прекрати програмата за електромобили, ако стане президент* - Ей сега ще разберем колко са влюбени американците в електрокарите - само заради такива изцепки Тръмп трябва брутално да загуби изборите! Само да не стане наопаки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 1 час
Когато един продукт е по-добър, не се нуждае от субсидии и административна принуда, за да се наложи.Ам.а били скъпи.Е смартфоните и LED телевизорите също бяха скъпи, но изместиха старите gsm телефони и телевизорите с кинескопи.Просто бяха по-добри.Ако електромобилите са наистина по-добри или поне станат по-добри, и те ще го направят. Ако не са, не ни трябват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още