IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания вече разполага с близо 1 млн. зарядни устройства за електромобили

Темпът на инсталиране достига една зарядна станция на всеки 25 минути

19:15 | 17.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания разполага с почти 1 млн. зарядни устройства за електромобили, число, за което индустрията твърди, че е доказателство, че инсталациите са в крак с нарастващите продажби на екологични превозни средства, пише The Guardian.

Към края на юни инсталираните зарядни устройства в Обединеното кралство достигат 930 000 броя, показват данни на ChargeUK, като по-голямата част от тях са инсталирани в домове и бизнес помещения, докато едва около 65 000 станции са налични за обществено ползване.

Обществените зарядни устройства варират от ултрабързи, предимно на магистрали, до бавни, често монтирани към стълбове на улични лампи.

Анализът на ChargeUK показва, че на всели 25 минути в страната се инсталира ново обществено зарядно устройство. Компаниите са инсталирали 5100 такива  устройства през второто тримесечие на 2024 г., сочат данни на Zapmap.

Преминаването от бензинови и дизелови превозни средства към електрически технологии се смята за решаващо за света за намаляване на въглеродните емисии и ограничаване на глобалното затопляне. Въпреки това усещането за бавно внедряване на зарядни станции е важен фактор, който възпира някои шофьори да преминат към електрически автомобили.

Вики Рийд, главен изпълнителен директор на ChargeUK, казва, че анализът предполага, че някои от тези опасения може да са неуместни.

„За малко повече от десетилетие секторът в Обединеното кралство се разрасна, за да се превърне в основен играч в зелената икономика, осигурявайки инфраструктурата, на която днес разчитат повече от един милион водачи на електромобили, и се разширява бързо, за да достави необходимото зареждане до 2030 г. и след това", изтъква Рийд.

По британските пътища се движат 1,1 милиона електрически превозни средства, включително 167 000 коли, продадени през първата половина на тази година, изтъква лобистката група Общество на производителите на автомобили и търговците (SMMT). Това е 9-процненто увеличение в сравнение с предходната година, въпреки че делът на електрическите коли от общите продажби се е увеличил незначително до 16,6%, тъй като относително по-високите цени и нарастващите лихвени проценти възпират някои купувачи.

Анализът на ChargeUK, извършен от мозъчния тръст New AutoMotive, предполага, че частният сектор е уверен, че може да постигне целта, поставена от предишното консервативно правителство от 300 000 обществени устройства до 2030 г.

Лейбъристите обещаха в общия си предизборен манифест да „ускорят инсталирането на зарядни станции“, въпреки че не уточниха как ще направят това или дали ще се придържат към целта от 300 000 броя.

Въпреки това индустрията е загрижена, че темпът може да се забави, ако правителството не предприеме действия за ускоряване на изграждането и присъединяването на станции към електрическата мрежа и улесняване на получаването на разрешения и одобрения за планиране на инсталиране на обществени зарядни устройства.

„Въпреки че перспективите са положителни, има още работа за вършене“, изтъква Рийд. „Постигането на това, от което се нуждае Обединеното кралство до 2030 г., означава да продължим да растем с нужните темпове, да гарантираме, че внедряването се увеличава на места, които са били възпрепятствани от закъснения, и да гарантираме, че Обединеното кралство има процъфтяващ пазар на електромобили, така че инвестициите в инфраструктура да продължат в мащаб“, добавя тя.

Компанията Shell Recharge е лидер по-инсталиране на обществени зарядни устройства в страната, с малко над 9000 точки. Pod Point и Connected Curb са следващите по големина компании на конкурентен пазар, с по около 5000 устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още