IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes и Starbucks ще си партнират в изграждането на зарядни станции в САЩ

Първата фаза на програмата включва 400 kW зарядни устройства в обектите на Starbucks по Interstate 5, една от основните пътни артерии по западното крайбрежие

22:59 | 17.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Mercedes-Benz ще си партнира със Starbucks в разполагането на бързи зарядни станции за електромобили на повече от 100 локации в САЩ.

Първата фаза на програмата включва 400 kW зарядни устройства в обектите на Starbucks по Interstate 5, една от основните пътни артерии по западното крайбрежие, която се простира по цялата дължина от границата с Канада до тази с Мексико, изтъква звеното на германския автомобилен производител Mercedes-Benz High-Power Charging.

Подразделението на Mercedes отвори първия си обект през 2023 г. като част от първоначална инвестиция от 1 милиард долара.

От стартирането на проекта Mercedes инсталира станции на редица места в Тексас, Алабама, Джорджия, Флорида, Южна Каролина, Тенеси и Кентъки.

Компанията планира да разшири мрежата до почти половината от щатите в страната през следващите 12 до 18 месеца и се очаква да включва около 10 000 точки за зареждане в САЩ, Европа, Китай и други основни пазари до края на десетилетието.

Инсталирането на зарядни станции в САЩ е стимулирано от щедрите субсидии, заложени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA), подписан от президента на страната Джо Байдън. Според анализ на Bloomberg Green само през второто полугодие на 2023 г. в САЩ са били инсталирани близо 1100 нови обществени зарядни станции, което представлява ръст от 16% спрямо предходния шестмесечен период.

Засиленият темп на инсталиране на нови зарядни станции не се ограничава само до щатите, където най-бързо се налагат електромобилите. Айдахо, например, въведе 12 нови бързи зарядни станции между юли и декември

Дълбокият юг също се включва в надпреварата. Общо Алабама, Арканзас, Мисисипи и Тенеси са инсталирани 56 нови станции през разглеждания период, което представлява увеличение на общата им зарядна инфраструктура с една трета. Флорида и Тексас вече се нареждат съответно на второ и трето място по брой на зарядните станции.

Скоростта на въвеждане на нови зарядни станции няма да се забави скоро. По-голямата част от устройствата, добавени в САЩ миналата година, представляват инвестиции на компании, които залагат на електромобилното бъдеще. Тази година щатите ще започнат да отделят 5 млрд. долара федерални стимули, насочени към осигуряване на достатъчно обширна мрежа от зарядни устройства, която да ускори налагането на електрическите коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още